A hónap bejegyzései: július 2011

Reklám és poézis – 5 válogatott reklámfilm


Nagyon különböző reklámfilmeket válogattam – van közöttük nem klasszikus értelemben vett reklámfilm is. Van felfedezés is, csalódás is. »

, , , , , , ,

Múzeum és ócskapiac, két vizuális stratégia


Plázára és maxitaxira nincs vizuális túlélési stratégiám. Szerencsére van, amivel jobban állok. »

Reklám, verseskönyvek helyett


Hová tűntek a versek, a napilapokból? A hirdetési oldalakra, olykor. »

Once – azaz amikor egy ír alter-musical megkapja az Oscar-díjat


Friss felfedezésem a 2006-os Once. Egy kedves, nyári estére alkalmas ír musicalről van szó, nem a színpadias fajtából. »

, , , ,

Fotók – az utóbbi hetek leletei


Namiko Kitaura fotóin mintha érzelem patronokat robbantottak volna. Az ő képeiből és más kedvencekből válogattam. »

, , , , , ,

Jane Eyre – lényegretörően


Az új Jane Eyre-ben két dolog feltűnő az előző verziókhoz (főleg az 1996-os Zefirellihez) képest: az egyszerű, minimalista, szürke és ködös látványvilág – ami szerintem jól talál a történethez, illetve az, hogy a jelenlegi hollywoodi követelményekhez szabták – Zefirelli verziójánál sokkal feszesebb, van benne néhány hatásvadász vágás és Mr. Rochester (Michael Fassbender) feltűnően jóképű. »

, ,

Népi fantazmák – ha te tudnád, amit én…


Perzsaszőnyegbe csavart alter néphagyomány – így szeretem nevezni a népzene újdonsült avant-garde vonulatát, amely nem új keletű, de egyre érdekesebb projektek születnek a népi hagyomány átmentése érdekében. Fontos, hogy nem az újkori elektronikus giccsről beszélek, amiben a magyarországi electro-, hip-hop-, neo-folk együttesek elől járnak, és most hadd ne soroljam…. »

, , , , , , , , ,

Geomag – függést okozhat


A Geomag története nemrég kezdődött, tudniillik 1998-ban és a jobb játékboltok alaptermékévé vált. Több trófeát is elnyert, tavaly karácsony előtt a Scientific American értékelésében ez a legjobb készségfejlesztő játék három évesnél idősebb gyerekek számára. »

, ,

A brit Derrick


Nem nyomozó, hanem titkosügynök, de némiképp hasonlít a német Derrickre George Smiley a BBC 1979-es mini-tévésorozatában. Nem csak a kora és a szemüvege miatt, hanem a sorozat minimalista, csupasz stílusa és kedvesen suta megoldásai miatt is. »

, , , ,

Lactobar Retro Bistro, Nagyvárad


Körülbelül egy hónapja nyílt meg Nagyvárad sétáló utcáján a Lactobar Retro Bistro. Hogy az egykor mindenki által ismert Restaurant Lacto-vegetarian utódja működik, média hacknek is beillett volna. »

, ,