Múzeum és ócskapiac, két vizuális stratégia

Plázára és maxitaxira nincs vizuális túlélési stratégiám. Szerencsére van, amivel jobban állok.

MÚZEUM

A múzeum és a vidámpark közti távolság egyre kisebb. Ez logikus is, mert a múlt képzeteit egyre nehezebb előhívni. Ezért a giccs és az klasszicizálódott értékek megmutatása a múzeumokban egyre gyakrabban szimbiózisba kerül. Ha akadémia felől nézzük ez természetellenes, pedig nagyonis természetes.

A tudatos múzeumlátogató nem bosszankodik a giccsen. Úgy megy múzeumba, mint a tudatos vásárló a szupermarketbe. A legjobb ha csak néhány dolog áttanulmányozását tűzöd ki célul, előnézed a termeket és kiválasztod azt a mindössze pár alkotást, amire több időt utalsz ki. Ehhez értékszemlélet, bátorság és talán némi kalandvágy is kell. Ha ezek nem adottak, járd le a lábad és ne csodálkozz azon, hogy amíg az elején 2 percet töltöttél egy-egy festmény előtt a végén ez 2 másodperc lesz.

Múzeumot látogatni magányos műfaj, nem közösségi élmény. Az abszolút múzeum még mindig a semleges terem, aminek a közepén székek, pamlagok sorjáznak, hogy kényelmesen, időtlenségbe süppedve, csendesmagadban szemlélhess. Múzeumot látogatni fárasztó és az elhelyezett ülő alkalmatosságok számát tekintve nagyon meglepő, hogy milyen kevés múzeum igazgató van tisztába ezzel.

Olykor jó megbeszélni azt, amit láttál, de jobb, csak pár nap múlva megbeszélni, mert akkor dől el mi az, ami tényleg megmaradt benned.

Ha teheted, ne úgy gyere ki a múzeumból, mint a színházból, hanem tölts el egy kevés időt a kávézóban is. Ki tudja miért, de a múzeumi kávézók a világ legkellemesebb helyei közé tartoznak. Legyen a kávézó tranzitzónád, ne a múzeum shop.

Mick Haggerty: Mickey Mondrian (1976)

ÓCSKAPIAC

Az ócskapiac az élet igenlése. Ha ócskapiacra mész, hallgatólagosan elfogadod, hogy az élet nem válogat az eszközökben, hogy fenntartsa önmagát. Ki itt belép, olyan helyre kerül, ahol Derrick a Jedi Lovagok kabátlopási ügyeiben nyomoz, miccsezés közben. Kavalkád. Amorf masszának vagy a része, ezért jobb ha folyamatosan elismételgeted magaddal miért is vagy itt. Jobb, ha viszel magaddal valakit akit jól ismersz, így könnyebb megőrizni nem is tudod mennyire törékeny identitásodat.

Ócskapiacra vadászni mész. Többnyire 20-30 éves német és holland lomok között kell megtaláld az érvényes formájú tárgyakat, és ehhez bizony kell némi koncentráló képesség minthogy hatalmas a tömeg, sok az árú és nagy a zaj.

Ha az egészet csak antropológiai tanulmányútnak fogod fel, akkor feltöltődve mehetsz haza, de az ócska tárgyak hatalmas halmazában nem fogod megtalálni azokat, amikhez közöd lehet. Ezért az ócska egy kint is, bent is játékot kér tőled. Ha ezt nem tudod játszani, kerüld el ezt a helyet.