Geomag – függést okozhat

A Geomag története nemrég kezdődött, tudniillik 1998-ban és a jobb játékboltok alaptermékévé vált. Több trófeát is elnyert, tavaly karácsony előtt a Scientific American értékelésében ez a legjobb készségfejlesztő játék három évesnél idősebb gyerekek számára. Tudniillik a struktúra képzeteiket sokszorozza meg, többek között.

A jelenleg Svájcban gyártott Geomag néhány év alatt nemzetközi márkává vált. Az alapötlet, mint az összes sikeres készségfejlesztő játék esetében nagyonis egyszerű: mágnesrudacskák és csapágygolyók (krómozott acél golyók) összeillesztése által hatalmas változatosságú, nagyon szórakoztató struktúra hozható létre. A mágnesrudacskák illesztése, feltéve ha jó a fogásuk és jólesően koccannak amikor összetapadnak már önmagukban is jóleső érzést keltenek. Ahogy a Lego esetében is jól ki van kísérletezve, hogy milyen erőkifejtés a legoptimálisabb a kockák egymásba csúsztatásához, úgy van ez a Geomag elemek esetében is.

Az első Geomag csomagok csak mágnes rudacskákat és csapágygolyókat tartalmaztak. Ezekből lett a mai PRO vonal, és inkább kamaszoknak, felnőtteknek van pozicionálva. Ehhez társultak olyan elemek is, mint a műanyag pattintó idomok.

Kisegeret és tavirózsát próbáltam. Még visszatérek a feladatra.

A Kids vonal már egészen komplex, házikókat, várakat, járműveket lehet létrehozni. A két brand label alatt futó termékek kompatibilisek, a Kids rudacskák hosszabbak – európai játékbiztonsági norma miatt. Adott még a Baby és a Wheels vonal, nagyon kicsikéknek és autó mániásoknak, de ezek a szempontomból nem relevánsak.

A Kids label termékeivel a gyerekek házakat, várakat építhetnek, de a csomagban öntapik és kifesthető képecskék is találhatók amikkel tovább lehet dekorálni az eredményt. Nagyváradon, a Humanitas könyvesboltban láttam Milánói Scala makettet is, Geomagből. Az árát nem szerettem, de csak ezért nem vettem meg.

Viszont vásároltam egy gyerekeknek való házikó makettet a kislányomnak a jatekbolt.ro-ból. 110-120 RON körüli volt az ára. A dobozban 163 elem van, 4-12 év közöttieknek ajánlják, de egyelőre nem jött be neki annyira, mint a Lego, abban az érelemben, hogy ha egyedül játszik, szívesebben legózik, legalábbis egyelőre (meghát az apjánál is ezt látta inkább). Amúgy a 163 elem nem is olyan sok, mert ebbe bele vannak számolva a műanyag merevítők is.

Első projektem: klasszikus görög színházi maszk. Űrhajót akartam, de ez sikerült, megfeneklettem az ókorban.

Ha nincs kéznél játékszőnyeg, a dobozban található karton lap adja a hangulati alapot. A merevítők áttetszők és akár a diakép tartók, mindenféle mintázú képet pattinthatunk beléjük, attól függően milyen szoba külső vagy belső falát mintázzuk éppen. Az öntapikkal és kézzel színezhető fal mintákkal tovább bonyolíthatjuk a hatást, tovább tart a játék.

Ahhoz, hogy komplexebb struktúrákba gondolkozz, ezer elem feletti gyűjteménnyel érdemes indítani. Az egyik Geomag megszállott bizonyos Rafael Millan volt, ő csinálta meg pl a Taj Mahal 1/125-ös Geomag utánzatát, ami közel 20 kilót nyom.

A Geomag még a márkaépítés elején tart, ne tévesszen meg senkit a naiv logó, az enyhén giccsbe hajló csomagolás vagy a nem különösebben sikerült website. A termék koncepciója és minősége is remek. Függést okozhat. Ezt abból gondolom, hogy lehet kapni, zsebbe csúsztatható kis bádogdobozban is, geoholikoknak, kb. 80 RON-ba kerül.


, ,