Zsizsmann Erika bejegyzései

Másik Budapest


A Budapest 100 egy harmadik éve megszervezett, nagyon szimpatikus várostörténeti rendezvény: a 100. évüket ünneplő épületek lakói építészek, művészettörténészek segítségével kétnapos programot szerveznek az érdeklődőknek. »

, , , ,

Élet-rajz


Az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című film nagyon jó példa az animációs dokumentumfilm műfajának működési elveire. A film archív hírfelvételek, családi filmek és animáció kombinációja. »

, ,

Századfordulós mém: a szerpentintánc


A kígyózó kelmék tánca nem vált volna tömegkulturális jelenséggé, ha nem esett volna egybe a mozi feltalálásával. Minden országban, ahová eljutott egy filmfelvevőgép, kerítettek egy többé-kevésbé tehetséges táncosnőt, aki hatalmas fátylakkal vonaglott a kamera előtt. »

, , , , , , , , ,

Macskákról és istenekről


Az utóbbi időben megszaporodott felnőtteknek (is) szóló, képregényből készült rajzfilmek egyik példája A rabbi macskája. Macskákról és istenekről – az alcím szerint. »

, , , ,

Szerelmes biciklisták (Bacsó Péter,1965)


Ha létezik komfortétel, komfortfilmnek is léteznie kell és a Szerelmes biciklisták nekem ilyen. Nyári film – hideg őszi napokra tökéletes. »

,

Égkék felhőkenyérrel – néhány dél-koreai anime


Furcsa, hogy a dél-koreaiak épp animációban nem dobbantottak nagyot, miközben művészfilmben, popzenében, tévésorozatokban igen. A pénzük és a tudásuk meglehetne hozzá: az amerikai televíziós animációs filmek 85 százalékát dél-koreaiak rajzolják, például a The Simpsons-t és a Family Guy-t is. »

,

Retrofuturista légutasok


Apokaliptikus hangulat, őrült tudós, expedíció és ami a legfontosabb: a léghajó és a fogaskerék – ezek a 30 éve sikeres steampunk elemei. A kifejezést nagyon tág értelemben használják, steampunk minden, ami a múlt szemszögéből szemléli a jövőt, tehát Jules Verne történetei, Sherlock Holmes a bonyolult technikai eszközök miatt, ezt mondják a Hugo-ra, Scorsese legutóbbi filmjére és ide sorolják Miyazaki Laputa, kastély az égben és a Vándorló kastély című filmjeit. »

, , , , ,

Filmzsengék a ’80-as évekből


A még jólfésült Tim Burton első nagyjátékfilmje, a Pee Wee’s Big Adventure forgatásán, 1985-ben.
Tim Burton és Jean-Pierre Jeunet le sem tagadhatnák az itt következő korai rövidfilmjüket. »

, , , ,

Filmzsengék az ’50-es, ’60-as évekből


Mivel kezdte Kubrick, Scott, Scorsese és Greenaway?
Az ’50-es éveket most Kubrick képviseli az 1951-es Flying Padre című korai rövidfilmjével, ami egy New Mexico-beli katolikus pap propagandisztikus portréja. »

, , ,

Franciaország, az európai animációparadicsom


Csehország mellett Franciaországról lehet legtöbbet hallani Európában rajzfilmes témában. Mindenféle vállalati modell működik itt az animátorcsaládoktól a multikig. »

, , , , , , ,