Neo-barokk tájkép írók


Szentimentális leszek. Austin, Texas egy arany-hang bánya, ahol olyan újdonságok születnek, amelyek mély nyomokat hagynak a kortárs zenében. Leginkább Skandináviához tudnám hasonlítani ilyen szempontból, de ugyanakkor mégsem, ugyanis egy teljesen más zenei perspektíváról van szó. Inkább az érzékek zenéi ezek, mintsem korszakalkotóak. Ez persze így sztereotípia és még annak is hiányos, de nem is ez a lényeg.
A Balmorhea-t szeretném ezúttal bemutatni. Általuk válhattam szkeptikussá, ami a post-rock műfajt vagy zenei jegyet illeti. Ez minden, csak nem post rock, mégis sokan ebbe a skatulyába rekesztik. Hogyha meg kell határozni a Balmorhea műfajiságát, akkor én a modern komolyzenére szavazok, és hogyha a neo-barokk Bach-hoz hat ember kell, akkor Austinban ez a hat ember találkozott, hogy tájképeket fessenek zenében. Bármennyire is érzelgősnek tűnik, ez a zene hasonló érzéseket kelt… bennem.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Egyszer feltettem magamnak azt a kérdést, hogy kortárs-e az a festő, aki kunyhót fest a fenyvesekben? A válasz: igen, hogyha felhőharcolók árnyékában festi meg a képet. Tipikus példa erre a Balmorhea, akik képesek hallatni a képet és láttatni a zenét mai embereknek, klasszikus módszerekkel.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Albumaik bámulatosan sokfélék, de a banda szünetel most egy ideig a stúdió munkával. Nagyon sok film- és színházi zene felkérést kaptak az elmúlt években, és most ennek tesznek eleget. Várható volt ez a lépés. A két alapító tag, Rob Lowe és Michael Muller több díjat is bezsebelt már rövidfilm zenéért és számítógépes játékokhoz írt zenéért, most pedig nagyobb projektekben gondolkodnak.

Mindenkinek ajánlom, akik lefekvés előtt vagy alvás közben szeretnek zenére utazni. A Balmorhea zenéjétől nagyon rövid idő alatt elkezd pörögni a vetítőgép a fejünkben. Már akinek….

Balmorhea élőben:


, , , ,