Habitación en Roma

Cupido, Róma, nyári éjszaka – ezek az összetevők csakis egy giccses szerelmi történethez tartozhatnak és ha heteroszexuális párról szólna, valószínűleg ez a film egy középszerű szerelmi dráma lenne. De nem csak azért nem középszerű, mert két lány szerelméről szól.

Amiért szerintem különleges:

Egyszerre verbális és vizuális. A két főszereplő szempontjából nagyon fontos a nyelv. Meghatározza őket az, hogy egyikük orosz, másikuk spanyol – miközben egymással angolul beszélnek. Az angol mindkettőjüknek idegen, ugyanakkor biztonságos távolságban is van a mindennapjaiktól. A párbeszéd fontos azért is, mert azáltal bontakozik ki a történet. A film egyetlen szállodaszobában játszódik és annak ellenére, hogy állandóan félrevezetik egymást és minket, nézőket is – nagyon sok mindent megtudunk a szereplőkről – és ez a párbeszédnek köszönhető. A párbeszéd mellett vannak kisebb vizuális „nyomok”, amelyek illusztrálják a párbeszédet – egy kamerán visszanézett home-videó vagy a laptopon böngészett Bing térkép (szembeszökő product placement, de elegánsan beépül a történetbe). Magyarázat nélkül viszont nem tudnánk értelmezni ezeket. A film mégsem statikus vagy egyhangú, ami a látványt illeti, sőt. Fellelhető benne a reneszánsz chiaroscuro, a kontrasztos-napos mediterrán képeslap-hangulat és a steril, minimál fürdőszoba-hangulat, ami leginkább egy északi filmre emlékeztet.

Jocelyn Pook: Il Tango Delle Rivista Femminile

Jó értelemben véve eklektikus. Róma történelmi központja, a szállodaszoba falán lógó festményen megjelenő athéni agóra, Aspasia – a hetéra, Leon Battista Alberti – a reneszánsz ember mintapéldánya, Cupido – aki konkrétan szíven lövi az egyik szereplőt – egy bizonyos keretet adnak a történetnek. De a római-görög mitológia mellett előkerül a háremhölgyek élete, a környezetvédelem – mikor az egyik szereplőről kiderül, hogy zöld autót talált fel, az olasz operettek világa – a szállodai alkalmazott ugyanis folyton dalra fakad, az hajnali erkély-jelenetnél talán még Rómeó és Júlia is beugrik, a 60-as évek olasz slágerei, a tangó, a flamencóval ötvözött ska és az indie. Ez utóbbi három a zenei aláfestésben, ami igen karakteres. Jocelyn Pook-ból (egy brit művésznő, aki Stanley Kubrick Eyes Wide Shut c. filmjének, valamint Julio Medem korábbi filmjének, a Caotica Ana-nak a zenéjét is szerezte), Russian Red-ből (egy spanyol indie és folk-énekesnő) és Canteca de Macao-ból (flamenco, reggae és ska együttes) áll össze.

Get the Flash Player to see this content.

Julio Medem 2010-es Szoba Rómában c. filmjéről van szó. Medem korábbi filmjei: Los amantes del Circulo Polar, Lucia y el sexo, Caotica Ana.


, ,