Kolozsvári urbán archeológia

Nem lelkesedem a talányokért, mert nem szoktam rájönni a megfejtésre. Egy ilyen megfejthetetlen talánnyal szembesültem most is – lennie kell egy rejtett vagy akár nagyon evidens történetnek, amit viszont intuícióból nem tudok összerakni.

Több éve mélazok azon, hogy az egyik kolozsvári korház tégla kerítésébe miért karcolták be ennyien a nevüket. Sok név olvasható, sok olvashatatlan, de a vonalakból látszik, hogy akár százévsek is lehetnek ezek a jelek. Szinte minden téglán van név vagy akár több jel, krixkrax. A legrégebbi, amit találtam 1926-os, egy bizonyos Tordai (?) Sándor marta ide a nevét, vagy valaki más, ezt a nevet és évszámot. Sőt, mintha az egyiken lenne egy 1905-ös is. Sok a 30-as évekbeli név is, nagyon szép békebeli szépírással. Így megy ez tovább-tovább, vannak itt néhány éves karcolások is. Készítttem pár fotót a mobilommal, hogy kérdezhessem meg tőletek: vajon mi lehet ennek a téglasornak a története?


,

Kolozsvári urbán archeológia bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. le-cso hozzászólása:

    szuper

  2. Vajk hozzászólása:

    En is lattam, ez az eggyes szuleszet falan van, tehat a magyarazat itt rejlik…
    Bent szül az asszony, kint vár a férfiember egy késsel a zsebében (merthogy az mindig van egy igazi férfinál) . Az első ember aki ide irta a nevet, megpecsetelte a fal sorsat…