A szöveg mint áru, a könyv mint design

Ha az egyik elfogultságom a Lego, a másik: minden olyan ötlet, ami a szöveges tartalom promócióját kivezeti a fáradt rutinból. Egyáltalán bármi, a szövegképpel, designnal, könyvdesignnal kapcsolatos innováció. Ez az a terület, ahol nem tudok kritikus maradni, mert már a középszerű is lelkesít. Egy szemle következik, illusztrálandó.

I. A Book (BBDO Tájföld)

A könyvkiadó egy olyan kampányt kért az ügynökségtől, ami az olvasásélményt promoválja. Az alapötlet: olyan helyzetekben ajándékozni az embereknek rövid szövegeket, amikor azok várakoznak és ebből adódóan unatkoznak, tehát szívesen olvashatnának.

A rövid irodalmi szinopszisokat sorszámokra, gyorséttermek tálcáira, on-line reklámokba (olyan helyekre, ahol a letöltés miatt várakozni kell) sőt, padlókra helyezték el. Mitöbb, lehetőség volt arra is, hogy amennyiben késel egy találkozóról, egy rövid irodalmi sms-t küldetsz annak mobiljára, aki éppen rád vár.

II. New York Times – Read what you need (Miami Art School)

Az alapötlet: ha megveszed a New York Times-t vélhetően csak pár rovata érdekel. Akkor miért cipeld, pazarold el a többit? Csak azt vedd el a standon, ami érdekel.

III. Brian Dettmer kizsigerelt könyvei

Az amerikai szobrász olyan irányt az az olvasásnak, amire a szerző vagy a tipográfus valószínűleg azt sem tudta, hogy egyáltalán lehetséges. Részletek itt.

IV. Noteslate elektronikus papír

180 órát bírja egy töltéssel, pdf-ben ment és nyáron lesz kész. Miért ha van papír is? Nem tudom, talán az esőerdők miatt. Vagy inkább azért, mert nagyon cool. Részletek itt.


, , , , , ,