Anton Nenashev – Desszert Moszkvából

Bízom benne, hogy a vizualitásra kiéhezetteknek igazi eye-candy jön. (Ezt fordította már valaki magyarra? Szemcsemege? Látványképség? Szemöldöklő?) Az is lehet, hogy brain-candy. Öveket becsatolni!

A reklámok többnyire arról szólnak, hogy az illető termék/szolgáltatás tulajdonában boldogabb leszel, akiket meg utálsz: irigyek. Az önmeghatározása szerint hivatásos kalandor Anton Nenashev reklámfilmjeiből viszont az sugárzik, hogy nincs lehetetlen, minden gondolat valóságra fordítható, a merészség átjárhatóvá teszi a realitások közötti választófalakat, nemcsak boldog leszel, hanem szabad is, dobd el az agyad, de legalább attól, amit mutatok. Lehet, hogy nincs Mikulás, de abban már biztos vagyok, hogy Morpheus létezik és tényleg van piros kapszulája. Az egyik földi megtestesülése Nenashev és csapata. (Igazából az orosz neveket magyarul fonetikusan kellene leírni, de a plusz h nem zavar és legalább rá tudtok googlezni, ha érdekel.)

Az oroszok tudnak valamit, lehet azért is mert elég sokan vannak ahhoz, hogy legyen merítés tehetséges emberanyagból, másrészt meg mindig is adtak a monumentalitásra, a nagyonnagy eredményekre. Ki ne tudna annyit oroszul, hogy bálsoj? Az jelenti: nagy. Timur Bekmambetovot már importálta Hollywood és ha megnéztek egy ukrán x-faktort, ott is láthatjátok, hogy nem babra megy a showbiz arrafelé.

Nenashev rendező, digitális művész, designer, irigylésre méltó agy. Videókban, 3D-animációban utazik. Nem áll meg ott, ahol más látványtervezők megállnának. Nem elégszik meg egyetlen ötlet hatványozásával. A köbgyöknek is van négyzetgyöke és azt is tudja permutálni. Az ő ablakán át organikus világ tárul elénk digitális kivitelben. A hi-tech megoldások az invenció szerves elágazásait öntik képekbe. Részletgazdagsága mégis ízléses, tiszta és egységes. Alkotásai üdék, és a rendhagyó látvány mellett a jó vágásnak/zeneválasztásnak köszönhetően energizálóak, igazi kis nagy vizuális robbanócukorkák. Vannak az eszköztárában visszatérő elemek, de én ezeket szívesen megbocsátom. A gondolatok frissek, ropog rajtuk a karamell-bevonat. Nézzük.

A moszkvai Bolshoi Theatre mintegy hétéves renoválás után 2011 őszén nyitotta meg újra kapuit a balett- és operaszerető közönségnek és a klutúrturizmusnak. Erre az alkalomra készült az új video-logó.

És itt látható az ötletek tárháza, demó, amiből egyáltalán nem használt fel mindent.

Készített reklámot telefontársaságnak 100 perces percdíjmentességről.

Ugyanott roaming is kapható. „Élj a világ napos oldalán!” – szlogennel.

Mobil internet karácsonyi akciója.

Szarvasok tavasszal.

Tévéműsor promója.

Előzetes egy, a Nenashevet inspiráló tervezők előtt tisztelgő, készülő videóból.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2009-es, Moszkvában zajló döntőjéhez is ő tervezett arculatot.

A 2013-as, Oroszországban megrendezendő nyári egyetemi játékok brandje pedig ilyen.

A munkáiból összevágott ajánlójának elején hősünk is megjelenik, mint teremtő atya, az energia forrása. A montázs végére kiderül, hogy fel is áldozza teremtményét, hogy alkotóerejét visszanyerje.

Weboldala: http://nenashev.ru/
Videócsatornája: https://vimeo.com/nenashev
Orosz-magyar szótár: http://dictzone.com/orosz-magyar-szotar/


, , ,