Akik hibázhatnak

A minimalista elektronika egyik legnagyszerűbb alkotóját szeretném bemutatni. Alva Noto, azaz Carsten Nicolai munkássága nem merül ki az audiovizualitásban: nevével kapcsolatban említhetünk szobrászatot, festészetet, építészetet és zeneesztétikát is. Mondhatnám úgy is, hogy tagja annak a művésztársadalomnak, akik intenzíven dolgoznak a művészet és a tudomány közötti átmeneten.

Alva Noto kicsit olyan a zenében, mint Brecht a színházban: elidegenít, hogy közelebb kerülj egy bizonyos folyamathoz. A folyamat pedig: kódolt jelek, akusztikus és vizuális szimbólumok. Zenéje átmenetet képez a hiba és a véletlen között, de túlmutat a „danger music” és az akuszmatikus zene iskoláján. Az egész alkotás akár véletlenül vagy hibából is történhetne, de mégsem, ugyanis egy nagyon komplex koncepció áll mindennek a háta mögött: az oszcillátorok véletlenszerű hangjait megszerkesztett ritmika egészíti ki, és nemcsak, ugyanis az élő produkciókat saját tervezésű vizuális háttér színesíti. Ez különbözteti meg egy egyszerű áramkisüléstől.

Alva Noto – Transform – m 07 by experiMental
Noto több híres zenésszel is dolgozott együtt: Ryuichi Sakamoto (minimalista zongoraművész), Michael Nyman (kortárs zeneszerző, filmzeneszerző), Ryoji Ikeda (minimalista zenész.), stb.

A legutóbbi közös produkció az ANBB, amit a zeneszerző, színész, énekes Blixa Bargelddel (Hans Christian Emmerich) közösen hoztak össze. Blixa zenélt egyébként az Einstürzende Neubauten német bandában is, amely az industrial zenei műfaj egyik előljárója, de ismerős lehet a Nick Cave and the Bad Seeds-ből is. A 2010-ben megjelent első ANBB album, melynek címe „Mimikry” egy igazi kuriózum, ugyanis a 70-es évek avantgárdja találkozik a 21. század elektronikus minimalizmusával.

anbb (Alva Noto és Blixa Bargeld) – Fall by experiMental

Carsten Nicolai, mint képzőművész is ismert. Volt már kiállítása a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban, a San Francisco-i Modern Art múzeumban, a párizsi Pompidou központban, vagy a londoni Tate Modernben is. Képzőművészeti alkotásaiban ugyanazokat a határokat feszegeti, akárcsak a zenében.

Az Alva Noto zenéjét alkotó frekvenciák tudnak nyugtatóként hatni, de ugyanakkor néha megvan az a tulajdonságuk, hogy képesek rövidre zárni az agyat (bizonyos mértékű hallgatás után), ami sokaknak üdítőként hat, de másoknak zavaró. Érdemes kipróbálni.


, , , , , , ,