Ed Diment, aki most rakja Legóból Machu Picchut

A Bright Bricks az angol Duncan Titmarsh, vagyis az egyedüli hivatalos brit “Lego-profi” és az erre a címre aspiráns, Legos körökben jól ismert Ed Diment közös vállalkozása. Ed, aki a vállalkozás vezetője is, jelen volt a Cannes Lions fesztiválon, már csak azért is, mert számos brand rendelt már a cégüktől valamilyen, a terméküket ábrázoló hatalmas Lego szobrot. Mert hát a Lego szobor promóciós erővel rendelkezik. Hogy kiknek, miket gyártottak, meg lehet nézni a hivatalos honlapjukon, itt. Ed, akivel az alábbi rövid interjú készült kicsit olyan, mint egy óriáscsecsemő.

Sejtem, mi lehet az, de azért megkérdem, mi a leggyakoribb kérdés, amit fel szoktak tenni neked…

Hogyan szereztem az állásom… Ők mind szeretnék az állásom. Harmincöt éve legózom és megismertem a megfelelő embereket, akiknek köszönhetően ebből élek.

Hogyan lesz valaki hivatalos Lego mester?

Elsősorban aktív legózó kell legyél, aki jelen van a különböző fórumokon, site-okon, adott esetben saját szerződései vannak, saját Lego alapú vállalkozást működtet. Tulajdonképpen a személyes bizniszről is szól. Be kell bizonyítsd, hogy jelen tudsz lenni, mert megvannak a készségeid és felfigyelnek a munkáidra. Mindenki előtt nyitva van a lehetőség. Partnerem, Duncan, az egyedüli LCP Angliában. Világszerte összesen 13 LCP van, a legtöbben, 6-an, az Egyesült Államokban, de van japán, kanadai, szingapúri, német és ausztrál is.

Ed egyik bérgyilkosa marconán figyel


Hogy lesz valakiből LCP?

Pályázni kell és az LCP-k eldöntik, megkapja-e a státust.

Ők alkalmazottak lesznek?

Az LCP-k nem Lego alkalmazottak, hanem kiemelt szakmai- és üzlet partnerei a Lego-nak, akik olyan konstrukcióban kapják a nyersanyagot, mint a Lego vidámparkok.

Egyetértesz azzal, hogy jelenleg valamiféle „Lego boom” történik?

Néhány évvel ezelőtt voltak ugyan bizonyos pénzügyi gondok a Legonál, de visszajöttek és számos új dolgot hoztak. Például a legújabb a lányoknak kitalált Lego Friend, ami nagyon jó vonalnak néz ki. Ugyanolyan kreatív irány, amilyen a klasszikus Lego City, csak új formákat és új színeket is hozott.

Egy piros kalap készül. Szemben egy Lichtenstein, de nem az eredeti

Valóban, az új színekkel, a rózsaszínekkel és a pink lilákkal a Legonak sikerült megszólítania a lány közönséget is. Amúgy hány színű Lego kocka létezik.

Legkevesebb 22, de egyesek jönnek, mások mennek, ez nem állandó paletta, és megpróbálják nagyjából ezen a szinten tartani a színek számát.

Van kedvenc Lego szetted?

Melyik is? Azt hiszem most éppen a Volkswagen T1-es, nagy modell, sok részlettel.

Hogy dolgozol? Intuíció, vagy először rajzolgatsz, esetleg használsz szoftokat is?

Ez a munkától függ. Sok szobrot úgy készítek, hogy nézem a fotót és rakom a kockákat, ahogy csak jónak látom. Ha valami nagyon mérnöki vagy technikai jellegű, akkor le lehet ülni egy szoftver mellé és részben azon megtervezni. Ez akkor is jó, ha építési utasításokat készítesz és dokumentálni akarod a lépéseket mások számára. De az is előfordul, hogy van egy ötleted és gyorsan, ceruzával vázlatot készítesz róla.

Mi a kedvenc kis méretű Lego szobrod?

Amit nagyon szeretek, elég egyszerű, de az emberek felfigyelnek rá, az a labda. Főleg azért, mert hozzávetőleges ívet kell csinálni a kockákból. Sokat csináltam ilyet, karácsonyfadíszt, foci vagy kézilabda labdákat. Az emberek nagyon szeretik, elég egyszerű megcsinálni, legfeljebb 20 perc az egész.

Hogy néz ki a mindennapi munkád? Otthon dolgozol?

Van egy kis műhelyünk. Hárommillió kockánk van ott, azokat nem szívesen vinném haza. Itt tartjuk az üzlettársammal a workshopokat is.

Tavaly nagy szenzáció volt Londonban, hogy a St. Pancras Stationön egy közel 14 méteres Lego karácsonyfát állított ki a Bright Bricks duó. A képen Duncan Titmarsh.

Min dolgozol jelenleg?

Két nagy projekten dolgozom, az egyik, egy repülőnek a motorja, ami két és fél méter hosszú, másfél méter magas, körülbelül 100 ezer darabból lesz. Ehhez mérnöki ismeretek is szükségesek. A másik projekt egy Machu Picchu, ami 3 méter magas, 4 méter széles, 2,5 méter mély. Ez július végén kerül egy londoni nyilvános kertbe egy nagy ünnepség keretében.


, ,