Lana del Rey, a karakter rövid elemzése

Néhány napja jelent meg Lana del Rey Summrtime Sadness c. trekkjének klipje. Érzékeny, szép munka, nehéz, bársonyos romantikával és a mostanában bevett, csillogóan pasztell, bódítóan keserédes vizuális hatásokkal.

Nem sokkal korábban hír volt, hogy a hölgy aláírt a Next model ügynökségnek majd, hogy az őszi H&M kampány arca lesz (a kiszivárogtatott képek, fent). Még Lagerfeld pedig átmenő jegyet adott neki: I prefer Adele and Florence Welch to Lana Del Rey, but as a modern singer she is not bad – adja meg vertiktjét. Mi több, korábbi ellentétes bejelentései ellenére, csak lesz ősszel új Lana del Rey album is. Valami beindult, a Mulberry Del Rey táskával lépett piacra, és Testino fotózza a hölgyet a brit Vogue-nak.

Azt szokás mondani, hogy Lana del Rey körül nagy a hájp. És azt is, hogy nagyon erős a kontroll az imázsa felett. A hájp lényege, hogy a hölgy könnyen mesélhető, érzelmi elemektől dúskáló történeteket kreál vagy kreáltat maga köré. Kicsit úgy, mindenkinek azonnal lehessen véleménye. Csakhogy, minden sokat forgatott, megkövesedett fordulatokkal kifeszített, ezért könnyen elmondható történet mögött van egy másik, kevésbé történetszerű történet.

Előbb lássuk csak, mi a bevett Lana del Rey-ről:

A hidegen szép Lizzy Gazdag apuci lánya. Megbukott első albumát vissza is vontak a piacról. Az alkohol függő, drogos, számkivetett, otthonról megszökött, néha éhező, alkalmi lakókocsilakó, ám érzékeny, szerelem által darabokra tört lány visszatér a showbizbe. Hogyan? Ír pár számot, összevág házilag egy videót és nagyot tartol a neten. Pillanatok alatt megasztár lesz. Vintage, indie, érzékeny, deszkás, amerikai – ezek a hívószavak.

Más verzióban, de lényegében ugyanez a történet: az album megbuktatása, a név csere, az új album, az identitás sztori, mind mind egy előre kiszámított terv része. A gazdag apuci profikra bízta, hogy megcsinálják a mélységesen középszerű lányt, és mert pont indie hercegnőből volt rés a piacon, annak lőtték be.

A saját verzióm egy harmadik. Szerintem, Lizzy aka. Land del Rey egy Bret Easton Ellis karakter. Rendet keres és mivel nem találja meg maga körül, önmaga ellen fordul. A felső-középosztálybeli lányok céltalan tengődését éli. Nagy érzelmi hullámzásokkal tölti meg ürességét. Ahogy Bret Easton Ellis szereplője mondja az Amerikai pszihóban: “Price. You’re priceless.” Lana egy nárcisztikus világ terméke, aki elég érzékeny arra, hogy erős érzelmekkel rendezze be a belső világát. Szorongó, lámpalázas, lassú, kevés az energiája. De ahhoz, hogy összerakja magát halmozottan fontosak számára a visszajelzések. Ezért aspirált a showbizre. Néha infantilis, kiesik a szerepből, mégis jól utánozza az általa istenített 50-60-as évekbeli (Mad Menkorszak) szépségeit. Nagyon tehetséges, esetlensége dacára. Ha személyisége és rutinja nem alkalmas arra, hogy belakja a színpadokat – merev és szorongó típus – rögeszmésen dokumentálja a számára otthonos érzelmeket és ezért hajlandó megtenni azokat a kompromisszumokat is, amit showbiz követel egy kezdő tehetségtől.

Megközelíthetetlen díva és trampli next door egy időben. Úgy vélem sok lány azonosul vele, mert pont esetlensége és hiúsága hitelességének alapja. Nem soul királynő, nem előadó, nem egy személyiség, hanem egy karakter. Már nem is kell nagyon zenélnie, meggazdagodhatna karakter bizniszből is – ami egyébként már el is kezdődött.


, , ,

Lana del Rey, a karakter rövid elemzése bejegyzéshez 3 hozzászólás