Retrofuturista légutasok

Apokaliptikus hangulat, őrült tudós, expedíció és ami a legfontosabb: a léghajó és a fogaskerék – ezek a 30 éve sikeres steampunk elemei. A kifejezést nagyon tág értelemben használják, steampunk minden, ami a múlt szemszögéből szemléli a jövőt, tehát Jules Verne történetei, Sherlock Holmes a bonyolult technikai eszközök miatt, ezt mondják a Hugo-ra, Scorsese legutóbbi filmjére és ide sorolják Miyazaki Laputa, kastély az égben és a Vándorló kastély című filmjeit. Az európai ipari forradalomban gyökerezik, de globális trenddé nőtte ki magát. A lényeget az amerikai Lovett 2011-es Eye of the Storm dalához készült kisfilm foglalja össze:

A videoklip néhány motívumának előzményét a Jasper Morello titokzatos felfedezéseiben azonosíthatjuk. Ez egy négyrészes rövidfilmsorozat, amelyből az első ingyenesen elérhető. Az ausztrál animáció érdeme, hogy kizárólag a kínai árnyjátékra emlékeztető sziluettekkel dolgozik, tehát az arckifejezést teljesen mellőzi és így tartja fenn a feszültséget. A történet kedves, kissé emlékeztet az Alien-re. Kedvencem a viktoriánus videotelefon.

A kínai árnyjáték elemeit a Henry Waltz című animációs film is átvette, de más elemekkel is kombinálja. A film a gőzzel működő légi járművek variációit vonultatja fel, olyanok, mintha Eiffel tervezte volna őket. Az előzetes már elérhető, a teljes munkát a legfrissebb hírek szerint jövőre láthatjuk. Egyelőre egy rövidfilmen dolgozik a stáb, amit már idén nyárra ígérnek. Ennek Oriol Vandela – Gravity Falls a címe és a haldokló bolygó utolsó jazz-sztárjáról szól, akit a Magyarországon zenélő és VJ-kedő valódi Orion Vandela-ról mintáztak. A film rendezője Emil Goodman, aki a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult, a stáb egy része magyarországi.

Köszönet Patinak, hogy felhívta a figyelmem a steampunk-mozgalomra, a Multiverzum vonatkozó adása (2012.06.28) meghallgatható itt.


, , , , ,

Retrofuturista légutasok bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. B. Szabó Zsolt hozzászólása:

    irtózatosan tetszik ez a steampunk kifejezés…kösz a bejegyzést.

  2. Ráduly Előd hozzászólása:

    Megemlíteném még Bruce Sterling és William Gibson közös regényét (“The Difference Engine”), ami az egyik alappillére a mozgalomnak.

    • Zsizsmann Erika hozzászólása:

      Nem ismertem, most látom, hogy magyarul is megjelent. A gépezet, Galaktika Fantasztikus Könyvek, 2005, Bp.

  3. bajszos nő hozzászólása:

    Imádom a steampunkot, egyszerűen csúcsdesignnak tartok mindent, amit ennek jegyében megálmodnak, főleg mostanság… és a vicces az, hogy ezzel szemben Vernét a mai napig nem bírom olvasni, gyerek/tinikoromban is utáltam 😀