Izland refresh

Amikor évekkel ezelőtt először hallottam az izlandi Múm zenéjét, egy szavak nélkül maradós, groteszk érzés lett úrrá rajtam, és minden kép végigpörgött előttem, amit valaha az északi országokról alkottam.
Félreértés ne essen, a Múm zenéje egyáltalán nem nevezhető tipikus izlandinak, bár azt sem tudom igazán, hogy az milyen, ha van egyáltalán.
Egy elektronikus elemekkel diszített gyerekszoba-zenét ismerhetünk meg az izlandi banda hangjai mögött, aminek a színe zöld, az illata jeges.

Fölösleges lenne sorolni a hangszereket, amelyek előfordulnak ebben a zenében, de az fontos, hogy a banda tagjai egyenként átlag 4 hangszeren játsznak. Az ikerpár Gyða és Kristín Anna Valtýsdóttir csatlakozásától számítjuk a Múm születését, ugyanis egyedi, groteszk énekhangjukkal olyasmit adtak hozzá az együttes muzsikájához, ami semmihez nem hasonlítható.

Nem csak énekhangjuk egyedi, hanem hangszertudásuk is, ugyanis ketten több, mint 10 hangszeren játsznak. Amikor Gyða kilépett a bandából épp ezért 2 személyre volt szükség a pótlására: a harmadik testvér Ásthildur Valtýsdóttir ének, Serena Tideman cselló.Kristín Anna Valtýsdóttir távozásával már sokan el is temették a zenekart, de 2009-ben megjelent albumuk nem sokkal maradt alul az előzőkkel szemben.

Kristín szóló karrierjét próbálja pumpálni, nem akkora sikerrel, mint amekkora övezte a Múm tagjaként. Kría Brekkan néven találjátok meg a neten.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A kellemesen lazulós zenék egyik legjobbja a Múm, időjárástól függetlenül, korhatár nélkül, Svidd neger mellé. Kellemes lazulást!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


, , , ,