A narancssárga nagyszerűsége és korlátoltsága

A narancssárga hálás, de nem különösebben szofisztikált szín. Sugárzó, pozitív, interakcióra, kommunikációra serkent.

A narancsos fényben a nap fényében látjuk a dolgokat, emi egyben azt is jelenti, hogy ebben mutatják meg a tárgyak a lehívogatóbb arcukat.

A narancssárga könnyed, felszínes erotikát is kódol, ezért igazi unaloműző, önfelejtő szín. Bekapcsolod a narancssárgát és könnyedén történnek a dolgok körülötted.

1. Optimista

Extrovertáltsága miatt a narancssárga szalmaszál lehet a külvilág felé. Ha Berkeley püspök dolgozószobája narancssárga lett volna, nem jutott volna arra, az egyébként zseniális gondolatra, hogy a színeknek (és általában, a tárgyaknak) nincs valóságos létezésük az elmén kívül. A narancssárga a pozitív képet mutató külcsín színe. A narancssárga elhiteti veled, hogy van kint és azt a kinti elérhető, megragadható, alig várja, hogy utána nyúlj, mert akar téged. Ebben rejlik a narancssárga optimizmusának titka. Van Gogh nagyon szerette ezt a színt, de ritkán domináns, inkább a kútmély éjszaka sötétkékjével hozta feloldhatatlan drámai helyzetbe. Nem lehet könnyű ennek a Van Goghnak.

A napraforgó sorozatot nagyon boldogan festette, barátja, Gaugain látohatását várta, akinek szobáját dekorálta ki a napraforgó-festményekkel.

2. Egyszerű

[Jonathan Adler lakberendező terve szerint]

A narancssárgától jót remélsz. Egy narancssárga függönnyel úgy érzed máris tettél valamit a barátságos otthonodért, egy narancssárga ruhadarabbal azt reméled jókedvet tükröztetsz vissza magadra, a környezetedből. A narancssárga egy egyszerű, pozitív, előítéletmentes igen a világra. Nem kérdezős szín, nem feszítik ellentmondások.

3. Alkalmazkodó

[Marjorie Lang fotója]

Ez a szín számtalan jellegzetes színpalettán aknázható ki. Adott a kékekkel és sárgákkal, a rózsaszínnel, pisztáciával és persze az őszi színkkel való már kanonikus paletta. Személyes kedvencem a narancs+ bordó/és vagy sötétlila ­- ezekben még némi intellektuális feszkót is bele tudok érzeni.

4. Cuki

Amiért nem szeretem a narancssárgát az a benne rejlő magas cukisági faktor. Az középgiccses ajándéktárgyboltok csődbe mennének a narancssárga nélkül. A narancssárgával mindig tutira mész, de összeomlik az első szembesítésnél, mert a felszín színe, elhiszed, de csak egy ideig. Nem kihívás megfejteni.

Korábbi részek a színek sorozatból:

>> A piros színek felettiségéről
>> A türkiz valószínűtlensége
>> A szürke rejtett képességeiről


, , , ,

A narancssárga nagyszerűsége és korlátoltsága bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. kemoke hozzászólása:

    Nagyon várom a zöldet!