A piros színek felettiségéről

Ha egy véletlen folytán a hemoglobin színe nem piros hanem például a tiszta nyári ég kékje lett volna, másképp alakult volna sok minden. Például más szimbolikája és ezáltal tartalma lenne az agresszivitásnak, vagy sokkal nehezebben tudnánk elképzelni, hogy az istenek az egekben laknak.

Mert a vér színe, legyen akármelyik is, kötelező módon a színek színe. Ha az nem a piros lenne, akkor más rendben feszítenének minket vizuális rugóink. Ha a vérünk kék lenne, úgy sejtem valami olyan fennkölt burokban élnénk, mint a tündék. Ha zöld, inkább a hobbitok életét élnénk. De bennünket a vörös vér adottságai határolnak, szép, önszerető, életerő, optimista, vonzó, fülledt erotikájú, gonosz, kegyetlen, extatikus így egy csomagban.

Ha a piros nem lenne a vér színe, vizuális spektrumunk valószínűleg nem egy ehhez közeli színnel nyílna. De a piros lett a vér színe a vér pedig, legyen akármilyen színű, dionüszoszi.

A színek között nincs demokrácia, Nem igaz, hogy minden szín szép, jó, hasznos csak meg kell találni mire. Tele van a spektrum jelentéktelen, korlátolt színekkel. Ne ez nem a piros, amibe akkora energia és annyi lehetőség van, mint egyetlen színben sem, ezért a piros a totális szín ­- kicsit színek feletti is.

Mert, még egyszer: a piros az élettőzsde tranzakciós színe, ha egy állat vagy ember testén látod, akkor vélhetően valami nagyon fontos történik. Fiziológiai hatása, hogy gyorsítja a pulzust, élénkíti a légzést, mert ha piros van, helyzet van.

SZÉP ÉS ÉLETIGENLŐ

Bizonyos nyelvekben, például az oroszban a szépet és a pirosat ugyanaz a szó jelöli. Az életszeretet és piros elválaszthatatlanok. Tim McKeough írja az Elle Decorban: Whether it’s used to put a room on high alert with a bright shade of scarlet or to envelop visitors with a cozy, warm glow, red is a favorite color choice of designers looking to make a statement. Full of drama and passion, it’s not a color for the faint of heart, but when thoughtfully used – whether on a wall or in a handful of accessories – it can make a room come alive.

Papachristidis és Madeline Stuart egy-egy megoldása következik.

DIONŰSZOSZI

A piros nem engedi meg a közönyt. Aki örvénybe néz, örvénnyé válik. Ha hatalmas összefüggő piros felületeket nézel beszűkül és rádűl, belédűl a tér. Ha dominánsként szeretnéd meghagyni, arannyal, bronzzal és rokokó bútorokkal kombinálva oldhatod, szelídítheted. Hatalmas tudás rejlik a piros szelídítésében.

A másik eszményi, de nem szelídítő kombináció a fehér-fekete-szürke-vörös paletta – lásd az agresszív mangákat.

A kínaiak és általában a távol keletiek nagyon szeretik és értik a pirost. Nyugaton előítélet van a bordós vérvörös és a világosabb, lilásabb piros párosításával kapcsolatban, pedig szépen szelídítik egymást. Kínában nincs meg ez az előítélet, az alábbi kép a China Style c. könyvből való.

FŰSZEREZŐ

“Painters use red like spice.” ­- idézik sokat Derek Jarman-t, aki tegyük hozzá elég rocker módon alkalmazta. Egy kis piros minden szobába kell, magyarázza az egyik lakberendező. Hogy mennyire fűszerez a vörös, ezzel kapcsolatban egy butácska kísérletet javaslok. Monet Argenteuil-ben készített pipacsmezős festményét fűszertelenítettem. Első az eredeti, a másik kettő a menzás változat.

KÉPMUTATÓ

A piros erős, ezért az erőtlenség maszkja is egyben. Sokan azok közül, aki intenzíven hordják a pirosat mások elnyert kíváncsi figyelmével kompenzálják belső erőtlenségüket. Nagyon finom a határ, amitől a magunkon hordott piros már nem vitalitást hanem pont bizonytalanságot, önbizalomhiányt takar. A sok piros, gyanús.

Lásd még:

>> A türkiz valószínűtlensége
>> A szürke rejtett képességeiről


,

A piros színek felettiségéről bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Virág hozzászólása:

    Köszi, nagyon jó cikk. Nekem *****

  2. Kelemen Attila hozzászólása:

    Örülök! A következő a narancssárga lesz.