Égkék felhőkenyérrel – néhány dél-koreai anime

Furcsa, hogy a dél-koreaiak épp animációban nem dobbantottak nagyot, miközben művészfilmben, popzenében, tévésorozatokban igen. A pénzük és a tudásuk meglehetne hozzá: az amerikai televíziós animációs filmek 85 százalékát dél-koreaiak rajzolják, például a The Simpsons-t és a Family Guy-t is.

Van azért néhány név, amit minden, dél-koreai animékről szóló összefoglalóban említenek, ezek a rendezők viszont többnyire egyfilmes alkotók. Két végletben dolgoznak: vannak a nagyon érzelmes, túl cuki családi filmek (ebben a kategóriában a Yobi, az ötfarkú róka egész jó) és a nagyon gagyi, vulgáris akciófilmek.

A Wonderful Days (Sky Blue) 2003-ban készült el, egy 7 éves munkafolyamat után. A hosszú előkészítés ellenére a sci-fi-történet technikai része nem túl koherens és nem is túl izgalmas: a Föld egyetlen élő városát fenntartó rendszer a környezetszennyeződésből táplálkozik, ezért a városvezetés mesterségesen szennyezi a környezetet. Ennek a peremvidéken élők isszák meg a levét. Végül a lázadóknak és egy szerelmes városlakónak köszönhetően sikerül meghekkelni a rendszert és a természet mintegy gombnyomásra, egy látványos apokaliptikus jelenet után, megtisztul. A kék fényben úszó futurisztikus belsők és a lepusztult, napnélküli táj viszont jól sikerült, látszik, hogy a pénzt és energiát a látványba fektették.

Mit keresnek egy koreai animében a Jézust dícsőítő angyalok? Dél-Korea lakosságának 49%-a keresztény. Ez a jelenet pedig egy múzeumban játszódik, ami nem is rossz ötlet egy sci-fi-hez, sajnos sablonos lett, mint a szereplők is.

Az idei Cannes-i filmfesztiválon bemutattak egy The King of Pigs címet viselő, kimondottan felnőtteknek készült koreai animációt, ami az iskolai és családi erőszakot tematizálja, ettől várják a koreai animáció nemzetközi elismerését. Brutális, de valószínűleg nem lesz nagyon széles közönsége.

És itt van valami más, egy tévésorozat a cuki kategóriából.


,