Cannes Golden Lions – hangulatkép és a PR kategória nyertese

A rendezvényről. Az idei cannesi reklámfesztivál mind a nevezések, mind a résztvevők számát tekintve rekorddöntő. Az ügynökségek 87 országból, 34 ezer munkával neveztek be. A résztvevők száma 11 ezer, pedig 9 ezerre számítottak. Az ittlévők nagy része, a reklámhoz köthető szakon tanuló diák, de valószínűleg nincs olyan globális ügynökség vagy nagyobb globális hirdető, amely valamilyen formában ne képviseltetné magát. A zsűrikben körülbelül 200 szakember dolgozik, hatalmas mennyiségű anyagot értékelnek ki. Szó mi szó, elég ramatyul néznek ki a sajtótájékoztatókon.

A közönség kozmopolita. Könnyed, nyitott, szakmai. Valószínűleg kevés olyan hely van, ahol ilyen szűk a különbség a több száz eurós ing és a 60 centes, szétaludt reklámpóló között. Ha a környező tengerparti butikokban minden ember tulajdonképpen két ember, mert parfüm csíkban húzza maga után a másik önmagát, a fesztiválon akkora tudás és cinizmus gyűlt össze a látszatteremtésről, hogy a személyes komfortérzet könnyedén legyőzi a hiúság kísértéseit.

A szótárról. Az idei rendezvény metaforája lehetne az Cannes Lions 2012-es app, amit iPhone-ra és Androidos készülékekre lehet letölteni. Ez a mobilokra telepíthető alkalmazás nem csak a programot tartalmazza – és persze részletes infókat az előadásokról és előadókról -, hanem általa könnyedén össze tudod dobni a napirended, letöltheted az ehhez kapcsolódó prezentációkat, megnézheted melyik programokra jelezték legtöbben a részvételi szándékukat, megtudhatod, hogy éppen hol hányan vannak, de számtalan csatornát is nyújt ahhoz, hogy interakcióba kerülj az ittlévőkkel. Ez az alkalmazás azért a metaforája az idei fesztiválnak, mert az idei kulcsszavak így, de benne vannak az alkalmazásban.

Miről szólnak az előadások? A szociális hálózatok, mobilalkalmazások, integrált kampányok, platformok közötti átjárhatóság, kreativitás-menedzsment. A vásárló nem target, hanem audience. Nem egyéneket, hanem csoportokat, hálózatokat kell megnyerni. Nem a közlés hordozza az üzenetet, hanem az élmény. Van, aki szerint már nem a copywriter (ötletember) és az art director (megvalósító) felosztás a korszerű, hanem a digitális stratéga és technológiai igazgató. Más kulcsszavak: valós időben, személyesített, share. Mert: the social is the new media. Sleep is the new sex. K-pop is the new disco.

K-pop. Tegnap reggel óta a fesztivál palota körül több száz tini gyülekezett, táncikált, énekelgetett, nem nagyon értettük miért. Mint kiderült, ők azok a francia rajongók, akik megtudták, hogy itt lesz Cannesban a 2N1 koreai popcsapat. Különféle nemzetközi showbiz sztárok mellett, mint Ridley Scott, Omar Epps, Blondie, Nadia Comaneci egy szeminárium keretében léptek fel.

A 2N1 és az őket képviselő ügynökök azért jöttek el, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen reklámkommunikációs lehetőségek rejlenek a k-pop (koreai pop) zenekarokban. A k-pop futószalagon gyártja a távol-keleten nagyra tartott sztárokat, a 2N1 pedig a legnagyobbak közé tartozik. Mostanában a k-pop amerikai és európai expanzióban van. Sikerük záloga: 1. Az ének, a tánc legyen könnyen utánozható, reprodukálható a rajongók által. 2. Egy csapatban legyetek legalább 4-en, de akár 16-an is, és mindenki legyen külön egyéniség. Frontemberre nincs is szükség. 3. Légy közvetlen, nem Madonna-szerű félisten-sztár. Csipás, álmatag reggeli képeidet ugyanúgy told fel a Facebookra, mint spontán sírásodat. Életed egy reality show, aminek megosztása ugyanannyira fontos, mint a kiglancolt sztár lookod. Ez a kettő egyszerre kell. Namármost, a k-pop számok kis eséllyel fognak felkerülni a Rolling Stone 500-as listájára, de: a jelen az új jelen (ha értitek mire gondolok.)

Országimázs. Az évek során a brazil kormányzat sokat fektetett a kreatív szakmába, az ország jelen is van egy standdal. Ugyanígy egy orosz ügynökség is, vagy egy kínai reklámfesztivál képviselői is. A törökök viszont egy terméket promóznak ezen a fesztiválon: az ánizsos rakit. Nem nagyon érdekel senkit, elég bután promózzák, nem a profik közé kellett volna hozni. Azt hiszem mindenki röhög rajtuk. A Microsoft a leendő táblagépét nyomja. A Google kis relax helyet működtet. Az Apple sehol, mármint hogy amúgy mindenkinél, de standdal, vagy a programban, sehol.

A gála. Tegnap este az activizmus, direkt és pr díjakat adták át. A show, mint manapság várható is, dubstep intróval kezdődött, a díszletet egy nagyon komplex, sokvetítős, sokdobozos hatalmas projekció jelentette. A legszimpibbek a latinamerikaiak voltak, rajtuk tényleg látszott, hogy örülnek. Bezzeg a hollandok! Egy nálam tájékozottabb kolléga felhívta a figyelmemet arra, hogy kis, független ügynökségek alig vannak a nyertesek között.

A PR grand prix. A direkt és az aktivizmus díjakat az American Express kiskereskedőket támogató kampánya nyerte, erről korábban már írtam. (http://usualvisual.egologo.transindex.ro/?p=4077) De PR kategóriában is egy pénzpiaci intézmény nyert. Hát ez a kampány valóban lenyűgöző. Puerto Rico vezető bankjának, a BANCO POPULAR DE PUERTO RICO-nak komoly problémát okoz, hogy az ország lakói nem nagyon akarnak dolgozni még akkor sem, ha bőven lenne munkahely. A puerto ricoiak 60%-a állami segélyekből él. A munkához fűződő mentalitást semmi nem jelképezi jobban, mint egy klasszikus, nagyon népszerű előadó El Gran Combo kulturává vált száma, a No Hago Más Ná, aminek a címe azt jelenti: nem csinálok semmit. A JWT SAN JUAN azt a megbízast kapta, hogy az amúgy nagyon rossz imázsú bankot népszerűbbé tegye és próbáljon változtatni a helybeliek mentalitásain is. A megoldás brilliáns volt. Meggyőzték a zenekart, hogy adja elő a dalt egy másik szöveggel, ami ezúttal a munkát népszerűsíti.

A régi verzió

Az új verzió

Első körben az ügynökség elhintette a pletykát, hogy a töretlenül népszerű El Gran Combo fontos bejelentésre készül. Majd augusztus 16-an, az ország összes televíziós és rádiós csatornáján szimultán módon leadták az új felvételt, a bank említése nélkül. A kampány második részében a bank arra bíztatta az embereket, tegyék az ország legnépszerűbb slágerévé a számot. A kampány következtében a szám valóban vezette az ország slágerlistáit, és a bank népszerűsége elérte a 80%-os szintet.

Cannes-i utunkat a Best Tours szervezte.