Cannes Lions – a média, mobil, outdoor és hatékonyság nagydíjasok

Gyakori fenntartás a reklámfesztiválok nyertes alkotásaival kapcsolatban, hogy nem okvetlen hoznak eladásokat is. Ez volt az oka annak, hogy tavaly a Cannes Lions új kategóriát indított, ami a “kreatív hatékonyságot” méri. Ha más kategóriában a pénzügyi teljesítést a zsűrik nem kérdőjelezik meg, ebben a kategóriában már auditáltatnak. Tegnap este eredményt hirdettek ebben a kategóriában is, és a csokoládé-emberes reklám óta sokáig magát megtalálni nem tudó, a kamasz fiúk számára pozicionált BBH London által készített Axe reklám vihette el a nagydíjat. Az aranyakat főleg karitatív kampányok kapták.

A számomra legérdekesebb mezőny a média volt, ebben is megvannak a nyertesek. Itt a Manning Gottlieb OMD által a Googlenek készített outdoor kampány nyert. A briefben az állt, hogy amellett, hogy a Google új szolgáltatását kellene népszerűsíteni, enyhíteni kellene azon az általános percepción, hogy a brand elég hideg, előírásos. A kampány abban állt, hogy 150 különböző londoni plakát-helyre, 150 különböző, a közvetlen környezet szempontjából releváns, fonetikusan kiírt megnevezést tüntettek fel. Kicsit csalódott vagyok, az arany oroszlánok között szerintem több jobb kampány is van.

Újdonság idén a mobil kategória, ebben 900 nevezés volt. Egy Google-Coca Cola erődemonstráció nyert, szerintem nem a legszellemesebb, de mindenképpen a leglátványosabb kampány. A kihívás a Coca Cola klasszikus Hilltop című reklámjának korszerűsítése, újragondolása volt. Íme a nyersanyag:

Mire jutottak? Az iOS és Android oprendszeres telefonokkal rendelkezők egy olyan alkalmazást tölthettek le, amelyen keresztül ajándék Coca Colát küldhettek valaki ismeretlennek New York, Cape Town vagy éppen Buenos Aires valamelyik speciális Coca Cola automatáján keresztül. Üzenetet mellékelhettek, amit a Google Translate lefordított, a szerencsés pedig viszont-üzenetet küldhetett annak, aki a kólát küldte. Egy dinamikus Google Maps, Street View animáció vizualizálta, hogyan jut el az elküldött kóla. Hát, látványosnak látványos, technológia is van benne ragyásig.

Tegnap Joseph Tripodi, a Coca Cola marketingigazgatója egy rövid sajtótájékoztató keretében nagyon elégedettnek tűnt. Ő valószínűleg már tudta, hogy két kampányban is érintették, közvetve a fentiben, közvetlenül a sangahi Oglivy munkájában, ami outdoorban nyert. Nagyon jó reklám, de a mezőnyt látva kicsit túlértékeltnek érzem.

Tripodi egy kólával a kezében jelent meg, iszogatta és magyarázta, hogy reklámbüdzséjük 10%-át kísérletezésre használják. Többnyire csak nagyon alapvető szempontokat kérnek számon a lokális ügynökségeken, viszont, ha egy ötlet jól működik lokálisan, például a boldogság-automata, akkor kipróbálják máshol is. Ugyanakkor vannak globális kreatívaik is, a legutóbbi, karácsonyit például a német ügynökségük gyártotta le.

Egyébként a Coca Cola hagyományosan hatalmas mennyiségű nevezéssel van jelen, a Super Bowl-os kampányuk, amiben egy második monitoron (laptopon, táblagépen) a jegesmaci család élőben reagáltak arra, ami a meccsen történik, csak kevéssel volt attól, hogy megnyerje a Promo and Activation fődíjat. Dinu Panescu a bukaresti MacCann-től, aki a zsűritag volt, egy interjúban (amit később hozok is), arról mesélt, hogy a Coca Colának ez a második monitoros kampánya annyira innovatív volt, hogy meghatározó lesz a hirdetések jövője szempontjából. Szerintem ő erre a kampányra szavazott, nem a kisboltokat támogató, a nagydíjat elnyerő American Expressre.

Cannes-i utunkat a Best Tours szervezte.