Innovatív nyomdatechnikákat csekkoltunk

A Canon standja a show csinálásról szólt, a HP kávézót nyitott, a legmurisabb dolgokat az Agfa nyomtatta, de a legjobban a Fujifilm standja tetszett, mert itt tényleg nagyon különböző anyagokra nyomtattak. A hamburgi Fespán jártunk.

A Usual Visual Fespa-bejegyzését a Sands támogatta.

A hatalmas kiállítási felületen különleges anyagokra is nyomtató nyomdagépek és mindent vágó plotterek beláthatatlan erdejét rendezték be. Meg lehet szokni azt, hogy hatalmas, nagyon látványos, a földre terített plakátokon jársz, amelyek egyik vége már szét van taposva, másik vége épp most jön ki a nyomdagépből.

A nagyok hatalmas felületeket béreltek, amelyek akár 1 millió eurós befektetést is jelenthetett. Az erődemonsráció oka, a Fespa a legnagyobb olyan kiállítás ahol innovatív nyomdatechnológiát és általában, promóciós tárgy feliratozási technikát lehet vásárolni. Aki, akár középkategóriásként ebben az iparban dolgozik, el kell látogatnia az évente máshol megrendezett Fespára. Egy román kiállítóval is találkoztunk, a srácok egy 4 négyzetméteres zugban kész polódesignok gyűjteményét árultak: pár száz design, pár ezer euró.

Egyes nyomdagépek ezüst vagy arany felületeket is nyomtattak, mások azért voltak különlegesek mert a zsákvászonnal is megbírkóztak. Papír, selyem, fólia vagy textil, műanyag vagy akár plexid – mindenhez volt alkalmas nyomdagép. Az egyik flittereket lőtt a mintapolókra, a másik hatalmas felületnyi plakátot nyomott ki magából egy nap alatt. Egy lézerplotter fából faragott szobrot, ez amúgy elég bizarr is volt.

A kedvencem mégis egy kombinált gép volt. A képet, tulajdonképpen sablont, tetszőleges vastagságú hullámkartonokra nyomtatta, amit ki is vágott. Az eredményt pillanatok alatt össze lehetett rakni. Így lettek például hullámkarton gyerekszékek, rózsaszín hullámkarton szarvasfejek vagy más hasztalan de mint tárgyak nagyon különleges textúrájú valamik.


, , , ,