Reklámok, a rajongók ízlése szerint

Reklámfogyasztó négy fajta van. Van a úgy-e a tömegmassza, vannak aztán maguk a reklámcsináló profik, saját bennfentes szempontokkal és nyelvezettel, jó kiégett burájuk van. Vannak még a reklámkedvelők, akik hobbiból követik, gyűjtik, értelmezgetik a reklámokat (lásd bejegyzés második fele). Ők nem a nagy okvetlenül a nagy melleket és kedves kicsi állatkákat értékelik, de ez sem szabály. És hát van a negyedik csoport, az emberek, akivel éppen beszélgetsz és akiket, ha jót akarsz soha ne sorold be egyetlen kategóriába sem, mert megsértődnek.

Azért is szeretem a reklámokat, mert nem értelmezhetők az eladási mutatók nélkül. Az eladási mutatókról viszont maga a reklámfogyasztó keveset tudhat. Emlékezetes a tavalyi ROM csoki kampány, de nem emlékezetesek azok az eladási számok, amiket produkált, mert hogy be lettek ígérve az eladási számsorok, de sehol nem találkoztam velük.

Ide tartozik, kicsit más irányból. Jonathan Salem Baskin szerint, aki amolyan branding mesternek számít, a szociális hálózatokban való, ünnepelt és nagy sikerű hirdetések hatékonysága nagyon kétséges. Erről pár napja írt egy eszmefuttatást az Advertising Age-ben. Többek között az Old Spice, Pepsi és Burger King kampányainak eredményei kapcsán jut erre a következtetésre. Vagyis: a nagyon népszerű, a popkult részévé váló, a szakma által ünnepelt, Cannes-ban taroló kampányok lehetnek teljesen feleslegesek is.

De a reklámokkal, és ezt nagyon szeretem: nincs kecmec. Az eladások sikertelensége korrigálja a technikákat. A reklám nem szólhat saját határairól, mint a művészet, filozófia, irodalom és a családi kassza. A reklám elsősorban az eladásokról szól. Így ami most következik két szempontból is irreleváns:

– nem tudjuk mennyit adott el
– a reklámhobbisok ízlését tükrözi, vagyis átesztétizált

Az itt közzétett anyagok forrása az Adsoftheworld.com egy nagy nagy reklámlerakat, a reklámhobbisok Mekkája. Havonta hoz egy best of-ot, a közösség által legnépszerűbbnek tartottakból. A tallózásban van minden, print, web, ambient, stb. Spec nekem, nem mind jön be (a postot záró Tranc Urban, azért mégiscsak emlékzetes marad). Ha itt-ott vannak is fenntartásaim, az anyag izgi lehet olyan szempontból, hogy a reklámkedvelők, önjelölt reklámesztéták miket szeretnek. A januári és februári dobogósakból válogattam, műhely a képaláírásban.

A nagy Super Bowl kedvenc, talán felesleges is betenni, mindenki látta — Volkswagen: The Force

Get the Flash Player to see this content.


Brazil vízvédő ajándétárgy

Get the Flash Player to see this content.

Eklips for Trace Urban

Get the Flash Player to see this content.