Cannes Lions reklámfesztivál – kis hangulatjelentés

A legnagyobb reklámfesztivál hivatalos kommunikációja hajlamos kisajátítani a kreativitás fogalmát. Az előadók úgy beszélnek a jelenlévőkről, mint a globális kreativitás megtestesítő közösségről, a legkreatívabb elmék közös ünnepéről. Egy nyúltenyésztési konferencián talán el is hinnék, hogy ott és akkor az emberiség jövője a tét, itt nem. Az önünneplés nem erőssége reklámosoknak mint ahogy a belgyógyászok sem nagyon szeretnek leklizni.

Cannes erőssége, hogy nem csak a reklámokról szól, hanem a médiatrendekről és a fontosabb médiaszociológiai fejleményekről is. Történik ez az esetek túlnyomó részében tárgyilagosan, kitérők nélkül és szenvtelenűl. Ez egy business rendezvény, de a szervezők nagyon ügyeltek arra, hogy a világjobbító szándékú kampányok is markánsan jelen legyenek, akár külön kiállításokon, akár a Bill & Melinda Gates Alapítvány világjobbító ötletbörzéje által.

A logikus és nagyon jól megkomponált kapitalista szándékon túl, a rendezvény nem mentes a költőiségtől sem. Egy tengerparti sátorban láttam egy fotósorozatot 50 szomorú székről, amikor kijöttem elsodortak a longboardos srácok. Szemben a tenger, de lehet, hogy csak egy óriás kivetítő, vagy valami augmentált realitás. Éjszkai jahtos bulizóktól és sztoikus magányba leledző indiai újságírókig sokféle itt a populáció, amely alapvetően egy kozmopolita közösség, és ez az állapot annyira természetes, hogy semmiben nem is refléktál önön kulturális nyitottságára. Ha valaki zászlóval veszi át a díjat – ilyen volt tegnap este a Puerto Ricoi díjazott esete – extra tapsot kap: igazán kedves dolog na nemzeti büszkeség

Leibovitz VS. Westwood

Tét nélküli játékkal telt a tegnap reggel. Kit választanék nagyinak, Annie Leibovitz-t vagy Viv Westwoodot. Rövid töprengés után úgy döntöttem: Westwood ok, de Leibovitz is belefér. A McGarryBowen annak aproján hozta el a kultikus sztár fotós, hogy nemrég a Disney-nek mesehősökbe ötltöztetett sztárokat fotózott. Westwood a Sapient Nitro jóvoltábol eröltetett apropó nélkül jelent meg. Nézzük meg a szupernagyik erősségeit, azon túl, hogy jók a szamkmájukban.

Annie nagyi nagyon erős egyéniség, céltudatos, a sztárvilág része és tudja, hogy ott a helye. Tudja, hogy elvárják tőle, hogy a sztárokról meséljen, amit mintha uncsinak tartana. A beszéd számára nem sokkal több, mint eszköz. Nem áll tőle távol az irónia. Ismeri a préri elvárásait és nagyszerűsége abba nyilvánul meg, hogy tudja, mennyit kell ebből bűntetlenűl teljesíteni ahhoz, hogy megmaradj karakteresnek. Berendezi munkáinak univerzumát, konstruál, patikamérlegen adagolja a hozzávalókat.

Viv nagyi kihívásként kezeli a businesst, de nem organikus része. Szeret beszélni, könnyen elszáll. Activista, mindenhez hozzáteszi a lelkét, amely akkora, mint egy ház. Szereteti a munkáját, de nem a munkájára szabja az ideológiáit, hanem fordítva, ideológiái terméke a munkája. Olyan jóindulatúan vad, hogy mindkét fogalom újragondolást igényel. Rendet próbál teremteni parttalan kreativitásából.