A nő, akit kétszer adtak el

Hogy ki volt Lina Cavalieri? A világ legszebb nője — legalábbis ez volt az állandó jelzője az újságokban. 1874 karácsonyán született Natalina Cavalieri néven. Egy Róma melletti kis településen élt, míg tinédzser korában elvesztette a szüleit. Ezután állami gondozásba került, ahonnan ahogy tudott, megszökött… na mivel, na? Egy színi társulattal. Énekelni kezdett, kávéházakban lépett fel, először Párizsban, majd Európa-szerte. Közben énekleckéket vett. Operaszínpadon Lisszabonban debütált 1900-ban, és ugyanebben az évben férjhez ment egy orosz herceghez, Alexandre Bariatinskihoz. Ő volt az összvissz 4 férj közül az első. Ami következett, fergeteg: utazás egy színpadon Carusóval, csillogás, sok-sok pénz. Az élettörténetet egy kortársiasan regényes halál zárja, minthogy 1944-ben, bombázáskor az ékszereit mentette, de lassan, ezért nem ért el az óvóhelyre. Mit lehet ebből tanulni? A legjobb, ha előre kikészítjük az ékszereinket.

A film: Lina Cavalieri ~ La donna più bella del mondo — Gina Lollobrigida verzióban

Lina Cavalieri sztár volt, hatalmas ipar volt például a Linás képeslapok gyártása.

Párszor filmekben is fellépett, a legdivatosabb festők udvarolták körül. Szóval nagy volt a habverés. És annak, hogy ennyi vizuális anyag maradt meg róla, lett még egy hozadéka.

Piero Fornasetti, egy sokoldalú milánói designer meglátta egyik képét valamelyik újságban és, mint mondja, maga sem tudja miért, elkezdett szituációs variációkat rajzolni Cavalieri arcára.

Fornasetti nagy mennyiségű tárgyat tervezett, több mint 10 ezret, de a Cavalieri-arcsorozat, ami több mint 300 alapverziót tartalmaz sok-sok féle hordozón, az lett a védjegye. Fia, Barnaba Fornasetti apja nyomdokain haladt, ugyanazt a vonalat viszi tovább. Pedig nem ez lenne a fiak dolga, de ejtsük a témát. És van itt egy másik dráma is. A Fornisetti és Cavalieri brand annyira összenőtt, hogy alig látszanak az egyébként egész jópofa további Fornisetti fejlesztések.

A Fornasetti-féle Lina szerintem szebb, mint az eredeti, de mindenképpen szórakoztatóbb. Ha valaki design krízisben szenved — értsd, nem jut eszébe semmilyen szellemes design megoldás — vegyen egy szett Fornisetti-Cavalieri tányért kb. ezer euróért és máris tűrhető a blokklakás előszobája.

És úgy látom, a lakberendezők a tapéta verziót inkább fürdőkbe javasolják.

P.S. Jók ezek az olaszok.


, ,

A nő, akit kétszer adtak el bejegyzéshez 1 hozzászólás