A SZÜRKE SZÍN REJTETT KÉPESSÉGEIRŐL

A nyelv kegyetlenül elbánik a szürkével. Avitt, kopott, unalmas, jelentéktelen, fakó – ezeknek lett a szinonimája. Mindeközben a szürke az egyik legkomplexebb, legmegfejthetetlenebb szín. Távol áll tőle minden olcsó hatásvadászat, alkalmazkodó, feszültségoldó ugyanakkor intellektuális – rád bízza a dolgok kimondását vagyis meg is vonja tőled a kényelmes megoldásokat. A webdesignban a lágysága és alkalmazkodó készsége miatt használjuk, hiszen kiszolgálja a többi szín érvényesülését. De ha a környezet totálisan monokróm, az a kényszered alakulhat ki, hogy megtöltsd tónusokkal és a színek, amiket belelátsz, akár el is borzaszthatnak (lásd Picasso, Guernica).

I. ÁTVESZ

A szürke ereje abban áll, hogy átveszi a környezetében lévő színek lüktetését. Vegyünk egy 20%-os szürkét és tegyünk rá egy vörös mintát. Miután ráhelyezed a mintát az a különös érzésed alakul ki, hogy a vörös körüli szürke vöröses. Pedig nem. Takarjuk le a felhőt a kezünkkel és szürke elveszti pirosas fényét.

II. LÁGYÍT

A közhiedelemmel ellentétben a fekete betű fehér szövegen kombináció nagyonis fárasztó.

A kellemes olvasást, a lágyított fehér és lágyított fekete teszi lehetővé – valójában nem is vesszük észre, hogy nem síkfekete és síkfehér van előttünk. Mert ha közelebb van a két szín, nem káprázik tőlük a szem, ha nagyon közel van, elvész a kontraszt, ezért nem praktikus.

III. PRAKTIKUS

Tipográfiában alaptrükk arra, hogy elegánsan rendezz szöveghierarhiákat: olyan szürkére teszed, ahol a fekete és a fehér szöveg egy időben érvényesül. A textúrák telítettsége alapján kell kiválasztani a szürke mélységét, ha több a fehér szöveg, mint a fekete, potosabban nagyobb felületet fed a fehér, akkor a háttérnek relatív sötétebbnek kell lennie.

IV. AMBIVALENS

A világosabb szürke árnyalatok megnyitják, végtelenítik a teret – ég, tenger, sivatag képzeteket keltenek. A sötétebbek viszont bedobozolnak, vagyis hatásuk épp ellentétes. Ettől lesz fantasztikus szín, a szürke. A hozzávetőlegesen 40-60%-os szürkék között mindenki találhat magának egy árnyalatot, amiben mindkettőt egyszerre beleláthatja – a végtelen magasztosságát és az érinthető biztonságát. Ha megtaláljuk magunknak ezt az árnyalatot, vissza fogja tükrözni adott hangulatunkat – és itt most inkább leállok. Az én kint is, bent is szürkém a 38%-os szürke.

Erre az ambivalenciára nagyon jól rájátszanak a kékes-fémes szürkék gyakorlati alkalmazásai. Egyesek magát a pasztelkéket is szürkének nevezik — ha egy irodalmi műben azt olvasod, hogy szürke szeme volt, az valójában azt jelenti, enyhén kékes árnyalatú, világos szeme volt.

A „távol s mégis oly közel”, „hideg s mégis oly meleg” érzést különös minőségé rendezi a fémes-kékes szürke. A tompa, mégis éles hatás relativizálja a távolságot, lágyítja a perspektívát. Delejes. Persze bevett hatás a filmekben. Az első olyan filmélményem, amiben nem csak hatással volt rám, de megpróbáltam megfejteni a színtörténését a fémes szürkének az akkor még alig ismert Wong Kar Wai reklámfilmje volt a BMW The Hire sorozatából. Érdemes figyelni a szöveget is, mert van benne egy jó rész a távolságról és közelségről.


BMWFILMS : Wong Kar-wai _The Follow


, , ,

A SZÜRKE SZÍN REJTETT KÉPESSÉGEIRŐL bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. terembura hozzászólása:

    a vörös körüli szürke zöld is lehet, a szukcesszív kontraszt hatás miatt. a kérdés, hogy mit és milyen sorrendben nézünk… 🙂

  2. gergo hozzászólása:

    Ezentul csak szurke szinbe fogok dolgozni:D

    • Kelemen Attila hozzászólása:

      Juppé! Holnap írok a türkizről, hátha meggondolod magad. Sok vonatkozásban pont az ellentéte.

  3. Jakec hozzászólása:

    …értem már, miért olyan szürke ez a honlap!

  4. István hozzászólása:

    Érdekes téma lehetne a fehér és szürke színek használata az épített környezetben. Újabban alig látni fehér vagy szürke-árnyalatokban befejezett, vagy ezen színekkel megújított épületeket. Errefele nagyon kerülik, az úgynevezett “kommunista-szürke” múlt rossz emléke miatt, noha rendkívül tiszta és elegáns tud lenni.
    Hiába menekülnek az emberek a sok vídám és rikító szín mögé, nem javít a közhangulaton. Egy akármilyen nyugat-európai város lehet a bizonyíték: szürke-fehér épületek között is lehet normálisan és boldogan élni.

  5. bajszom hozzászólása:

    mindenképp rehabilitálnunk kell a szürkét, bizony. kerüljön végre az őt megillető helyre. a neonzöld pedig mondjon le!

  6. fax2email hozzászólása:

    vagy ezen színekkel megújított épületeket. Errefele nagyon kerülik, az úgynevezett “kommunista-szürke” múlt rossz emléke miatt, noha rendkívül tiszta és elegáns tud lenni.