Cannes: a kisboltokat promováló kampány nyert aktivizmus és direkt kategóriában

Az American Express rendelésére a CRISPIN PORTER + BOGUSKY egy olyan tömegeket megmozdító kampányt hozott össze, ami mellé számos amerikai politikus, közöttük Obama elnök is mellé állt. Ez utóbbi többek között Twitter üzenetben bíztatta az amerikaiakat arra, hogy aznap kis boltokban, kis vállalkozóktól vásároljanak.

Ez a kampány olyan volt, hogy beárnyékolta a többit, magyarázta a délelőtti sajtótájékoztatón Nick Worthington, az aktivizmus kategória elnöke. És, tegyük hozzá, nem okvetlenül a Forbes 500-asokat teszi gazdagabbá. Ami itt, Canneban ugy-e kényes lehet. Erről az aspektusról Worthington, némi iróniával azt mondta: kellett hozzá pár nap, de sikerült meggyőznünk egymást arról, hogy, na, mégis ez a legjobb kampány. Néhány óra mulva, kiderült, hogy az a kampány, ami aktivizmusban nyert, megnyerte a direkt kategória fődíját is. Gideon Amichay, a direkt kategória zsűri elnöke már egyenesen arról beszélt, hogy az American Express kampánya képes arra, hogy maradandót alkosson és jelentősen megváltoztassa a játékszabályokat. Ez egy tiszta kampány, és meg kellene csinálni más országokban is, magyarázza Jonny Tan, a direkt zsűri kínai tagja.

Az aktivizmus kategóriábam, rekord számú, 2674 jelentkezés volt, a kategória shortlistjére egy magyar WWF gerilla kampány is bekerült. Azt követték, hogy a kampány akcióra tud-e sarkallni és, hogy az az aktív élmény, amit az embereknek ad emeli-e a brand megítélését. Röviden: az aktivizmus kategória (Promo and Activation) lényege, hogy rávegye az embereket a cselekvésre.

A direkt (Direct) kategóriában is rekord számú jelentkezés volt, 2350. A direkt, vagyis a porszívó ügynök kategória arról szól, hogy a kampány meg tudja-e szólítani az embereket úgy, hogy minőségi relációba kerülni velük. Ebben a kategóriában nem illik fogyasztókról beszélni, csak emberekről.

A pár éves trendet követően egyre jellemzőbb, hogy a sokféle módon integrált, több platformos, szociális hálózatos kampányok dominálnak. Ez azt jelenti, hogy ez a kampány egyrészt PR-esélyes is, mert rávette Obamat, hogy mellé álljon és integrált kampány fődíjra is esélyes, mert minden lehetséges platformon futott.

2010-ben az American Express elkezdte felépíteni az un. Small Business Saturday-t, ami egy nappal az elhíresült karácsonyi bevásárló nap, a Black Friday után van. Az egész úgy kezdődött, hogy a kisboltok mindenféle eszközöket kaptak ahhoz, hogy könnyen bekapcsolódhassanak. Ezeke egyrészt plakátok, kitűzők, szórólapok voltak, majd mindeféle on-line eszközök, például olyanok, amik megkönnyítik a Facebookos és a YouTube-os jelenlétet (Facebook business-page builder, YouTube video maker, stb.). E mellett az American Express az ötlet mellé álló partner cégeket is bekapcsolt, ilyen volt a FedEx, Google, Facebook, ClearChannel és mások.

Az akcióba több, mint 500 ezer amerikai kisbolt és kisvállalkozás vett részt. A közlemény szerint a vállalkozások ezen a bizonyos napon átlag 23%-al több bevételt realizáltak. Az akciónak politikai következmény is lett, az amerikai szenátus hivatalos nappá tette a Small Business Saturday-t. Miért rendelt egy hasonló kampányt az American Express? Ugyan nagyon rég van speciális kisvállalkozóknak szóló hitelkártyájuk, a gond az, hogy a kisvállakozásoknak nincs elég kliensük és így relatív kevés pénzt forgatnak. Hát ezért.


Cannes-i utunkat a Best Tours szervezte.


,