Zene egy városra és hat dobosra

A Sound of Noise című svéd film alapötlete nagyon egyszerű: az, hogy a zaj lehet zene is, ha megfelelően hallgatod és mivel egy városban rengeteg zaj van, ez a tökéletes hangszer. A következő csavar: 6 beilleszkedni nem tudó fiatal terrorizálja a várost, fegyverük nem más, mint a zene. A zajból szerkesztett zene. Emellett adott egy botfülű rendőr, akinek az egész családja a klasszikus zene bűvöletében él, neki viszont egyetlen célja, hogy legyen végre CSEND. A zenei terroristák kézre kerítésre így személyes célja lesz. Ebből az alaphelyzetből bontakozik ki film, az Amélie csodálatos életére nagyon emlékeztető dramaturgiával: az elején – akárcsak az Amélie-ben – megismerjük a családi hátteret, később bejön a szerelmi szál is és megvannak a vicces, elnagyolt karakterek is.

A film tehát nem a történetvitelében egyedi.

Ahhoz, hogy eljusson a történet csúcspontjához, ráadásul egy meglehetősen mesterséges fordulatot használ a film: kiderül, hogy a rendőr nem hallja azoknak a hangszereknek a hangját, amit a 6 zenész-terrorista (The Six Drummers) megszólaltatott. Miután erre rájön, egyetlen célja az lesz, hogy rávegye a zenészeket, hogy az egész várost hangszernek használják, hogy aztán végre legyen csend. Ebből kerekedik a nagy, végső zenei aktus.

A különböző zenei szituációk elég erősek ahhoz, hogy az egész egy elragadó filmmé álljon össze.

A város, mint hangszer, ráadásul olyan gondolat, amit mindenki könnyen és szabadon továbbgondolhat. Azt, hogy milyen zenei terrorakciók vannak a filmben, ki lehet következtetni a Music for one Apartment and six drummers című rövidfilmből, amit szintén Ola Simonsson és Johannes Stjärne Nilsson rendezett, tulajdonképpen a Sound of Noise előzeteséről van szó.

A filmben vannak figyelemreméltó animációs betétek is, ezeket egy elég népszerű svéd illusztrátor és animációs rendező, Kristofer Ström rajzolta:

Ő a Varelsen stúdió munkatársa, dolgozott már a Sony Ericssonnak, újrabrandelt egy brit áruházláncot és két videoklipet készített a Minilogue nevű svéd progresszív house-techno zenekarnak. Itt az egyik, a Hitchhiker`s Choice, ún. tudatfolyam-animáció.


, , ,