Ficam Nr. 02. A vizuális népszolgálat


Egy olyan helyen lakom Marosvásárhelyen, hogy átmész az úton, ott a cigánytelep. Szó mi szó, az utcán néha szét kell kergetni a velünk fehérekkel olykor gerilla harcban lévő néhány éves cigány krapekokat. A nagyobbakkal nincs baj. A gyerkőcök között vannak egészen jólöltözöttek is? Persze. De sokan úgy néznek ki, mint az afrikai nyomortelepeken. Ha kinézek az ablakon ott strihhelnek a negyedben lakók számára ismerős sztár arcok: a cigány prostik. Van aki állandós, van aki csak alkalmi, ha melegebb van, több lány jön ki.

Szokássá vált, hogy a használható ruhákat, és az ilyen olyan még értékesíthető tárgyakat az itteni fehérek nem a kukákba dobják, hanem a kuka mellé teszik le. Ma, mikor kivittem a szemetet egy egész doboz játék volt kitéve. Ezek a segélyek (segélyek?) néhány percig maradnak a kukák mellett, biztosíthatom a kételkedőket. Ez egyrészről.

Másrészről a marosvásárhelyi politikusok álszentsége. Akik nem átallottak idilli helyzetet felfestő propaganda képekkel és bíztató jelmondatokkal dekorált pannókkal eltakarni a cigánytelep utcafrontját. A közterek vizuális szennyezése fejezet hálás téma, ezért inkább kihagynám. De nem megy. Mert mindennapi tapasztalatomból kiindulva, nem sok igaz abból, amit ezek a propaganda paravánok állítanak. A tisztességes az lett volna, ha az út túloldalán, ahol a fehérek laknak egy másik paravánsort állítottak volna fel, amiben a polgármesteri hivatal arról biztosítja a cigányokat, hogy sikeres programjaik vannak a fehérek szolidaritásának és toleranciájának megerősítése végett, hogy azon vannak, hogy a gettósítás megszűnjön, stb.

Hogy milyen stupid lehet egy polgármesteri hivatal kommunikációs osztálya, van egy másik, szórakoztató példám is. Ebben is benne van a politikusok álszent, lesajnáló gesztusa, viszont annyira komikus, hogy amikor láttam, feldobott. A tábla tavalyi, sajnos már nincs kint, mert valaki levette a feliratot, táblástól. Amikor friss volt, még minden betűje megvolt, de ahogy teltek, múltak a hónapok, úgy kaparta le primitív lakosság a felemelésüket célzó mondatok egy-egy betűjét. Én specc örülem, hogy a felirat nem kétnyelvű.


, , ,

Ficam Nr. 02. A vizuális népszolgálat bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Noémi hozzászólása:

    Nagyon látványosak a képek. Megdöbbentő.