Ficam Nr. 01. Az eredetiség túljegyzése

Egyszer mindenki rádöbben, viccet nem lehet elmagyarázni. Nagyon sok dolgot nem lehet átadni, tulajdonképpen pont azokat, amelyek a legfontosabbak számunkra és amelyek a legjobban meghatározzák mikéntiségünket. Például a humor, a melankólia vagy az esztétikai benyomások szerintem nem átadhatók. És itt le is állok a mélyenszántással. Csak valahogy meg akartam indokolni miért foglalkoztatnak a ficamos dolgok: merthogy elmagyarázhatatlan, miért tartom ficamosnak. Viszont körülírhatom, beillusztrálhatom. Ez egy sorozat lesz, az első rész az eredetiség-ficamról szól.

Ficam Nr. 01. Az eredetiség túljegyzése

Ficamosnak tartom az eredetiségre való hivatkozást. És most nem csak arra gondolok, hogy minden eredetiben kell lennie másolásnak is, stb.. Soha nem lesz saját Turner a nappalimban. Nem lesz Stendhal kéziratom sem, Hokusai metszetem sem. És mégsem érzem a helyzetet reménytelennek. Persze nem igaz, hogy a brandek nem érdekelnek: ha nem láttam volna, hogy Tony Soprano Fila melegítőben jár, nem választottam volna a két esélyes közül pont eredeti Fila cipőt. A brandekkel más a helyzet, azok adott esetben pont, hogy leegyszerűtík a választást ezért számomra legalábbis nagyon praktikusak.

Amúgy, az eredetiség ritkán hoz lázba, sőt az eredetiségre való hivatkozás gyanakvóvá tesz. Ha nyaraláskor bemész egy szuvenír boltba az árús valószínűleg figyelmedbe ajánl hand made valamiket is, például egy kis Ramses szobrot. Tényleg hand made, de pocsékul néz ki. Mellette egy fröccsentett Ramser bakelitből, szuperül néz ki és negyed annyiba kerül. Nem kő, nem handmade. A másik nagyon hand made, viszont olyan mint egy kubista kutya aki megjárta a napoleoni háborúkat. Kicsit talán ramseses is, ha bizonyos irányba tartod a fény felé…

Hogy mennyire eröltetetett számomra az eredetiség („eredetiség”) túljegyzése megpróbálom elmagyarázni egy görögországi képeslappal. Szinte nyaralási szerzemény.

Szeretem a másolatokat, ha jó minőségűek. Még az Ikea műanyag tömegcuccait is, néha. Sokkal inkább, mint a tiszta forrásból jött, autentikus, nagy hagyományú, egyedi de számomra alapvetően üres, ostoba alkotásokat. Mert az, ha valami eredeti, egyedi, még nem mentség semmire.

P.S. Egy haverom egyszer azzal barizott, hogy volt egy arany színű műanyag karlánca. Megmutatta a csomagolását. Ez állt rajta: Original Plastic Gold.



Ficam Nr. 01. Az eredetiség túljegyzése bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. andi hozzászólása:

    Az eredetiség önmagában valóban nem minden, viszont értékelndő benne a gondolat, ami lehet, hogy mások fejéből nem pattant volna ki. Az ötlettel magával pedig rengeteg mindent lehet kezdeni. Tulajdonképpen az a magja mindennek, ez az ami értékelendő – számomra legalábis. A kivitelezésen lehet kozmetikázni, vagy éppen újratervezni mindent, az eredetiséget a gondolatban látom, az ötletben, nem feltétlenül a teljes alkotásra.