Átlagon felüli thriller egy átlagos videoklip-rendezőtől

Azért döntöttem úgy, hogy megnézem ezt a filmet, mert tetszett a villámrandevú ötlete. A filmbeli társkereső klub szabályai szerint a vendégek egy este több potenciális partnerrel találkoznak, mindenikkel szigorúan csak néhány percig beszélgetnek és ez alapján eldöntik, hogy szeretnének-e még találkozni az illetővel vagy sem. Az igen-nem szavazatok alapján a klub közvetít a kliensek között. Egy ilyen szeánszon ismerkedik meg egymással Guido, az özvegy, lecsúszott rendőr és Sonia, aki egy luxusszállodában takarítónő.

Get the Flash Player to see this content.

Hogy ebből nem kerekedik felhőtlen szerelmi történet, azt már a film elejétől sejteni lehet, minden nagyon baljós, egyértelmű, hogy a néző megborzongatása a cél. A film a thriller hagyományos eszközeivel rendelkezik: van fürdőszoba-jelenet, elsötétedő lakás, hirtelen zajok, mozgó kézikamera.

Giuseppe Capotondi eddig videoklipeket forgatott (pl. Natalie Imbrugliá-nak, Skunk Anansie-nek) és reklámokat a BMW-nek vagy a Grolsch sörnek, de 41 évesen úgy döntött, hogy leforgatja az első játékfilmjét. Szerintem jól tette, mert sokkal izgalmasabb lett, mint a videoklipjei. Ez lett a La Doppia Ora (nem találtam a címre magyar fordítást, de arra utal, amikor az óra pl. 23:23-at mutat). A film a 2009-es Velencei filmfesztiválon a legjobb olasz filmnek és a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte.

A feszültséget fokozza viszont az, hogy semmi sem egyértelmű. A szereplők pozitív és negatív előjele folyamatosan változik, sok érthetetlen esemény történik, ami aztán mégis beilleszkedik a puzzle-be, majd mégsem. A váratlan fordulatok néha annyira előkészítetlennek tűnnek, hogy már felháborodna a néző a mesterséges váltásokon, aztán visszamenőleg értelmet nyernek az apró részletek. A feszültség a film végéig nem oldódik és ilyen szempontból kicsit Haneke filmjeihez hasonlít, bár ha Haneke rendezte volna, a legvégén lenne még egy kényelmetlen csavar, még egy baljós utalás.


,

Átlagon felüli thriller egy átlagos videoklip-rendezőtől bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kelemen Attila hozzászólása:

    Nagyon megnézem, köszi a bejegyzést.