A türkiz valószínűtlensége

A türkiz kibékíthetetlen törekvések paktuma. A kék és zöld határszíne tulajdonképpen egy utópia, testetlenül nőies, tisztító, fennkölt. Az ellenárnyalatok a magenta, lila és vörös stb. mind karnálisak, ezzel szemben a türkiz szeráfi, semleges testetlen — emiatt terapeutikus. Ritka szín, ezért nagyra becsült és valószínűtlen. A türkizt a franciák nevezték el így, a turquoise náluk a török megnevezése is ami jól illusztrálja azt, hogy a közel-keleten keresendők a szín nagy alkalmazói és értői.

I. Anyagtalan

Vízből és levegőből van, ezért nőies de, és ez nagyon fontos, nem befogadó. Az izzó vörös talán az egyedüli szín, ami zavarja, kápráznak egymás mellett. Ezen túl a paletta széles színsorait elfogadja maga mellett, de nem oldódik fel. Hol a meleg, hol a hideg felé fordul át, ezért csodálatosan alkalmazkodó, megfoghatatlan, leleplezhetetlen és nem ritkán mégis domináns. Pont emiatt a hideg-meleg kettősség miatt teljesen valószínűtlen. Két hozzávetőleges példa következik. Jobb egyszerre csak az egyiket nézni, a másikat közben letakarni.

II. Sterilizál

Annak idején úgy vélték, a pánikrohamok elleni terápia egyik gyógyszere. A korházakban gyakran alkalmazzák nyugtató hatása miatt. Tavaly egy türkiz árnyalat volt a színtrendeket meghatározó Pantone-nál az év színe. A magyarázatból idézek: “In many cultures, Turquoise occupies a very special position in the world of color,” explains Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute. “It is believed to be a protective talisman, a color of deep compassion and healing, and a color of faith and truth, inspired by water and sky. Through years of color word-association studies, we also find that Turquoise represents an escape to many – taking them to a tropical paradise that is pleasant and inviting, even if only a fantasy.” Részletek itt.

III. Erőt sugároz

Van erő, ami nem anyagi, de nem is tagadja, nem is szünteti meg az anyagit. A Gyűrűk Urában ilyenek a tündék, az ízekben ilyen a borsmenta, a politikában ilyen Gandhi. És nem, nem füveztem be, mikor ez írom. Van a türkizben valami történeten túli, időtlen, lásd az Isfahani Királyi mecsetet (Irán), vagy a Medrasa mecsetet, Bukharából (Üzbegisztán). Oldja a földi hierarchiákat.

IV. Elegáns

A sötétebb, kék fele tartó türkiz az egyik legelegánsabb szín. Homok szürkékkel és a barnás sárgákkal kombinálva gyönyörű, mély benyomást keltő palettákat nyerhetünk. Az alábbi Rockstarflu fejlesztése a kuler-ről.

V. Kiábrándító

A türkiz lehet dermesztően hideg is. A hideg árnyalatai materiálissá válhatnak és ha nincs mellette más szín, amivel egymást oldhatnák, tisztasága vegytisztasággá, frissessége fagyasztóvá, érzelmi tisztasága vonalas racionalizmussá válhat. Ilyenkor a türkiz olyan, mint egy leleplezett utópia.


, , , ,