Új, innovációs kategóriával bővül a Cannes Lions reklámfesztivál


The Innovation Lion will honour more than a campaign or communications idea. It could be SaaS (software as a service), a new mobile platform, or a revolutionary piece of software that enables a new kind of customer engagement. – olvasható az új kategória leírásában.

Ami máris látszik, elég ködös a leírás, vélhetően nagyon különféle alkotásokat mérnek majd össze. Az egész ott kezdődik, hogy el kell dönteni, ki nevez, az ügynökség vagy a fejlesztő és be kell bizonyítani, hogy a munka egy része közös volt. Aztán, a nevezett alkotásokból összeáll a shortlist és ezt követően a pályázónak egy élő prezentáció keretén belül meg kell védenie az alkotását. A zsűriben technológiai és ügynökségi emberek egyaránt lesznek. A zsűri elnöke David Droga, a jó nevű Droga 5 ügynökség alapítója és kreatív vezetője. Droga visszatérő, nem csak díjazottként, hanem zsűri vezetőként is: 2006-ban a Film and Press, 2009-ben a Titanium & Integrated zsűriket vezette.

2013-ban 16 verseny kategóriába lehet nevezni a nyári Cannes Lions-ra. A legfrisebb kategóriák a Mobile Lions, ami mobil app-eket díjazott illetve az un. Branded Content and Entertainment, ami a szórakoztató tartalmakhoz valamilyen módon kapcsolt reklámkommunikációs megoldásokat vonultatta fel. Ez egészül ki idén az Innovation kategóriával.

Mi szükség van erre a kategóriára? Tény, hogy a tavalyi cannesi reklámfesztiválon két, amúgy díjazott alkotás valahogy nem illett be a nagy képbe. Ezek az Mercedes-Benz’ Invisible Car és a Nike+ Fuleband kampányok. Az előbb tavaly Outdoort, ez utóbbi Titanium Grand Prix-t nyert agresszíven tágítva a kategóriák logikáját.

Ez a szervezők is érezhették, ezért, hogy letisztultabb legyen a kép létrehozták a innovatív technológiáknak szóló szigetet. Terry Savage, a fesztivál igazgatója, egy sajtótájékoztatón példákat is adott arra, mi az, 2012 terméséből bele férhetne a kategória logikájába.

Az egyik a De-De fejlesztette Thunderclap. A De-De amúgy a Droga 5 független műhelye, a Thunderclap pedig az első munkájuk. Ennek lényege, hogy, amennyiben úgy gondolod, hogy egy Twitter üzeneted fontos, mielőtt elküldenéd, több embert is megkérhetsz kapcsolódjon úgy, hogy a tweet elküldésének pillanatában tőlük is elmenjen az üzenet. Arról, hogy néz ki ez belülről, többet meg lehet tudni az ügyek gyűjtőoldalán, itt.

Savage másik javaslata olyan platformra, ami beillene az innovációs kategóriába a Google által fejlesztett Jam With Chrome, ami lehetővé teszi, hogy többen együtt macskazenéljetek, arra az esetre, ha már tényleg semmi jobb nem jutott az eszetekbe…

Az idei, 60-ik Cannes Lions június 16-án kezdődik. De nem nélkülünk.

>> Kategóriák és zsűri elnökök

Branded Content and Entertainment: Scott Donaton, president-CEO, Ensemble.
Creative Effectiveness: Shelly Lazarus, chairman emeritus, Ogilvy & Mather.
Cyber: Bob Greenberg, founder, chairman, and CEO, R/GA.
Design: Mary Lewis, creative director and founding partner, Lewis Moberly.
Direct: Mark Tutssel, worldwide chief creative, Leo Burnett.
Film: John Hegarty, founder-creative, Bartle Bogle Hegarty.
Film Craft: Joe Pytka, director, Pytka.
Innovation: David Droga, founder and creative chairman, Droga5.
Media: Jack Klues, chairman, Vivaki.
Mobile: Rei Inamoto, chief creative officer and VP, AKQA.
Outdoor: Tony Granger, global chief creative officer, Young & Rubicam.
PR: David Gallagher, senior partner and CEO, Europe, Ketchum.
Press: Marcello Serpa, partner and chief creative officer, Almap BBDO.
Promo & Activation: Rob Schwartz, global creative president, TBWA Worldwide.
Radio: Ralph van Dijk, co-founder and creative director, Eardrum.
Titanium & Integrated: Dan Wieden, Co-founder and chairman, Wieden & Kennedy.