Az összeesküvés-elméletek hermeneutikája

Az összeesküvés-elméleteket kedvelők és gyártók világszerte arra hívják fel a figyelmet, hogy egy szűk elit érdekeit kiszolgáló világkép szimbólumai már jó ideje jelen vannak mindennapjainkban és megfigyelhetjük azokat, ha megtanulunk szimbólumokat olvasni. Ha egy-egy motívum túlhasználtságát vizuális trendnek hittük volna, akkor ők most lerántják a leplet.

Aztán mégsem rántják le, mert az összeesküvés-elméletek általában arra is kitérnek, hogy azért nem lehet leleplezni az igazságot, mert minden mögött ugyanazok állnak, akik hatalmukat érvényre akarják juttatni, ezért profik az álcázásban és mindenre létezik hivatalos verzió. Másrészt az összeesküvés-elméleteket könnyű leleplezni, hiszen mindenki mindenbe azt lát bele, amit bele akar látni vagy amit belemagyaráz, ezért könnyű őket paranoid, élénk fantáziával ellátott agyak termékeiként leírni.

A Sugababes együttes címlapfotón - a báb mint trend

Az illuminátusokról szóló elképzelés szerint van egy szűk réteg, amely a világot uralja, és folyamatosan irányítja az eseményeket. Egy titkos társaság, akiknek a célja a föld népességét rabigába dönteni, kimosni az agyakat és irányíthatóvá tenni az emberiséget, hogy a nagytestvér érdekeit szolgálja minden, ami történik. Az illuminátusok a politikai erőtér fölött állnak, eszközük a pénz, céljuk káoszt teremteni, hogy a rend visszaállításával újra kezdhessék a ciklust, amíg elérik, amit akarnak: lecsökkenteni a népességet, marionetté alakítani a megmaradókat, de addig is, amíg sokan vagyunk, elérni, hogy minden pénzünket náluk hagyjuk.

Lady Gaga eltakart szemmel az Alejandro klipjében

Ami a lényeg viszont, hogy ez a hatalom, annyira elpimaszodott, hogy mindenhol nyomokat hagy, figyelmeztet és üzen magának és másoknak: mi az, amit már birtokol. Mivel ez nem új keletű társaság: egyezményes jelekkel, okkult szimbólumokkal, szertartási elemekkel látja el tevékenységét, hisz a világosságot hozó Lucifer eljövetelében és mindazok pusztulásában, akik nem állnak be a sorba. Szimbólumai elhelyezésével hirdeti az igét. Az elmélet egyik gyengéje, hogy a szabadkőművességet összemossa a sátánizmussal és egyéb titkos társaságok jellemzőit is egybefonja, amikor az Illuminati szimbólumait értelmezi.

Divatfotó, az erőszak mint trend és marketing fogás.

A feltételezés hirdetői szerint a nagytestvér agymosásként a populáris kultúra termékeit használja eszközül, a tévét, a zeneipart, a képi világgal operáló médiumokat és ugyanakkor jelzi, hogy mely brandek fölött gyakorol uralmat, miközben banki rendszere által szipolyozza a világot és finanszírozza a háborúkat.

Az olimpia kabalájának is csak egy szeme van.

Az illuminátusok feltételezett legismertebb szimbóluma a Hórusz-szem, a piramis tetején ábrázolt, háromszögbe zárt, mindent látó tekintet. Jelképei még a sátáni 666-os szám, az ördögi szarvak, a pentagram, a megfordított kereszt, a ceremónikus formavilág motívumai. Eszközei révén propagálja és el kívánja fogadtatni az emberekkel a rendőri államot és az ennek alárendelt embert.

A divatvilágban, videoklipekben és vizuális felületeken trendként megjelenő hullámok: az ember mint élettelen báb, az ember mint félig gép, az ember, mint áldozat – egy új világrend képét vetítik elő úgy a divatfotókon, mint a tinédzserek kedvenceinek videóiban.

Szakértők szerint az emberen elkövetett erőszakkal reklámozott termékek jobban megmaradnak a retinán.

Az irányítható tudat, az ember fölötti irányítás átvétele mint trend ugyanehhez a gondolathoz szoktat hozzá, miközben a teória arra is kitér, hogy a “megcsinált” sztárok már mind átestek egy agymosáson és mindannyian az illuminátusok rabszolgái, bábjai.

Alexander McQueen Monarch lepke kreációja egy élettelennek ható modellen, pillangók rajában.

Azok a technikák, melyekkel egy ember identitását ki lehet törölni és akár több irányítható személyiséget (persona) ki lehet alakítani benne, olyan eljárás, melyen állítólag világunk sztárjai már túl vannak, hogy a gépezet megbízható fogaskerekeivé válhassanak.

A személyiségátalakító műveletet a bebábozódásból kiszabaduló Monarch pillangó szimbolizálja, ahol ezt a médiában látjuk, ott nem jelent semmi mást, minthogy: „ő a mi emberünk, agymosott, átalakított kis pillangó, parancsszavunkra azt a személyiségét veszi elő, amelyiket mi akarjuk és nemsokára ez vár mindenkire.”

Amikor pedig a sztárok minden indok nélkül egyik szemüket eltakarják, az maga a tisztelgés a nagytestvér előtt. A kontroll egyezményes jele.

Ha ezt az elméletet nem ugyanazok találták ki, akik használják, akkor néhány marketinges meglovagolta a benne rejlő lehetőséget. Az említett szimbólumokat tényleg gyakran és szándékosan építik bele a brandekbe és imidzsekbe. Vagy azért teszik, mert a misztika piaci vonzerő: aki mögött nem állnak természetfölötti támogatók, azok a halandóknál is halandóbbak, aki viszont él vele, az mágikus erők szövetségese, hatalom áll mögötte, átlagon felüli.

Egy másik magyarázat az lehet, hogy nehéz újat mondani úgy dalszöveggel, mint képekkel, ezért a vizuális művészek nagy kedvvel nyúlnak a különböző mitológiákhoz és más pogány bibliákhoz, hogy látványvilágukba friss dolgokat hozzanak. Ebben az esetben a cél a látvány, a narratíva pedig azért szükséges, hogy indokolt legyen az ikonográfia, egyébként csak blöffölt styling és design maradna. Ami a haszna a dolognak, hogy arra késztet: képeket olvassunk, megpróbáljuk az elsődleges látvány és sztori mögött megérteni a képileg elmesélt történetet.

Lady Gaga az Alejandro klipjében, fordított keresztekkel ruháján

A popsztárok brandje és a rajongók viszonyulása hozzájuk sok esetben szabályozott, kultikus szerkezetet ölt, és a célközönséget ebbe a képletbe kényszeríti. Gondoljunk a feketébe öltöző Depeche Mode rajongókra, a bőrszerkós rockerekre. A sztárok és rajongók viszonya mindig tartalmaz szertartásos elemeket, a ma arculatépítői pedig már meg is tervezik azokat. Lady Gaga Monster Godess-nek mondja magát vagyis Szörny-istennőnek, a rajongói Kicsi szörnyek, és őt Anyaszörnynek szólítják.

A Born This Way videó Mother Monster kinyilatkoztatásával kezdődik, egy gnosztikusra emlékeztető világszületés-történettel, a sátáni erő megszületésének sztorijával, azzal a tétellel, hogy az egyensúlyhoz szükséges a gonosz. A szörnyvilág kozmogóniája ez a manifesztum.

A dal első látásra arról szól, hogy fogadd el, vállald és szeresd magad olyannak, amilyennek születtél, képi síkon viszont egy új világrend eljöveteléről beszél. Mire a prológus véget ér, és elhangzik, hogy “you were born this way, baby“, addigra teljesen más értelmet nyer az “ilyennek születtél” szószerkezet. Az Anyamonstrum egy új fajt hoz a világra.

A csúcsával lefelé néző háromszög az anyaméh szimbóluma, benne az unikornis a szeplőtelen fogantatás jele, azaz egy szexuális aktusra igényt nem tartó fogantatásból születik az új emberfaj. Ha pontosan akarunk fogalmazni: fajta. Ugyanabban a háromszögben a kétarcú ember (Gaga, maszkkal a tarkóján) azt jelenti: az új faj az emberből születik, annak egy új, mesterségesen létrehozott személyisége. A tudatból klónozott, arcán és főleg homlokán dudorokkal jellemezhető személyiség.

Gaga sok-sok klónfejet termel ki magából. A születéseket lepkeáradatok kísérik. Aztán arról regél, hogy az új fajjal egyazon napon a gonosz is megszületett, mert a tökéletességet nem lehet megvédeni nélküle. Gaga egy másik alakban is megjelenik a videóban, testőri ruhában egy férfi oldalán, zombi maszkkal, mint a teremtés őre.

Katy Perry klipje, a Wild Awake állítólag rejtetten arról szól, hogyan gyártják a pop-ipar sztárjait. Láthatjuk benne ártatlan gyermekként, amikor még Katherinnek hívták, klinika folyosóján személyiség programozás áldozataként, hasadt tudata labirintusában barangoló Alice-ként, majd ismét popsztárként, amit a pillangó hív életre benne, ahogyan egy hipnotizált egyénből egy kulcsszó tud kiváltani bizonyos viselkedést.

A paranoiára fogékonyak/nem fogékonyak további feltételezésekért látogassanak el ide: http://vigilantcitizen.com/ vagy ide: http://www.youtube.com/user/pirospirulaprojekt