Breaking Bad interpretációk – avagy hogyan szívnak mások

A Breaking Bad manapság azon sorozatok egyik ritka példánya, mely valamilyen formában mindenkit inspirál és a képernyők elé csalogat. Bizony, rég nem volt már egy ilyen egyedi és izgalomdús produkció, melynek hősei ennyi kreativitást képesek kisajtolni a nézőseregből. Szerencsére ezek lenyomatainak mi is szemtanúi lehetünk, és nem is árt megismerkedni velük, mialatt türelmesen várjuk az ötödik évad folytatását.

Ha valakit netán mégsem ért eddig utol a BB-mánia, azok számára röviden vázolnám, hogy miről is van szó. Főhősünk, Walter White (Bryan Cranston) az új-mexikói Albuquerque városában dolgozgat kémiatanárként, és éli szerény életét családjával. Már az első epizódok során előrehaladott állapotú tüdőrákkal diagnosztizálják, ő viszont pánikolás helyett, a legnagyobb titokban azon kezd ügyködni, hogy hátralevő idejében előteremtse családja számára azt a pénzmennyiséget, amivel soha nem kell majd nélkülözzenek halála után.

Tanári fizetése nyilvánvalóan nem elégséges, ezért szövetkezik egykori diákjával, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul), akivel kitalálják a tökéletes megoldást, mely során mindketten azt csinálják, amihez a legjobban értenek: Walter előállítja a legtisztább metamfetamint, amit csak el lehet képzelni, Jesse pedig profi drogdílerként megszervezi a cucc lepasszolását. Persze, ez az egész nem megy olyan egyszerűen, ahogy azt ők elképzelték… az igazán komoly mexikói arcokkal nem lehet viccelődni, ráadásul a dolgot az sem könnyíti meg, hogy Walter sógora a kábítószer-ellenes hivatal egyik legkiválóbb ügynöke.

A Breaking Bad egyik legfontosabb aspektusa, hogy nemcsak a főszereplőkön van a hangsúly. A legjelentéktelenebbnek tűnő mellékszereplő karaktere is nagyvonalúan meg van szerkesztve, hogy mindenki kifogástalanul belesimuljon az összképbe. Számos olyan figura is legendássá vált az epizódok utóéletében, akik csupán néhány perc erejéig kerültek be a történetbe.

Az internetes mémek és egyéb audio-vizuális műfajok világa hálásan üdvözölte a BB-jelenséget, hiszen gombamód szaporodtak el a főhőseinket ábrázoló szellemes grafikák és videók, a demotivátoroktól kezdve a komolyabb tehetséget igénylő művészi formákig mindenhonnan ők kacsintanak vissza. Legyen szó képregényről, ruházati cikkekről vagy más (rajz)filmes műfajokba való becsempészésről, hőseink mindenhol jelen vannak.

A legkimeríthetetlenebb műfaj mindenképp a grafikusok kezeit és kreativitását dicséri, hiszen nap mint nap újabb összeállításokkal örvendeztetik meg a nagyérdeműt. Ezek legtöbbször csak úgy csupaszon, név nélkül keringenek az interneten, a mai tumblr-érában pedig legtöbbször lehetetlen missziónak bizonyul egy-egy kép eredeti szerzőjének beazonosítása, pedig minden elismerés kijárna nekik.

A sorozat eddig hat Emmy-díjat nyert, melyből három egymást követő évben Bryan Cranston kapta a legjobb színésznek járó díjat (drámasorozat), egyet pedig Aaron Paul kapott a legjobb mellékszereplő kategóriában, ugyancsak a drámai műfajokban.

Aki pedig még mindig bizonytalan, hogy milyen jelmezbe bújjon az idei Halloween alkalmából, annak máris itt egy nagyszerű tipp, mely minden további gondolkodástól megszabadít! Sikkes és trendi, öltözz Gustavo Fring-nek!


, , , , , ,