Cannes Lions: Két román és egy magyar kampány az első shortlisteken


A zsűri tizenhat kategóriából kettőnek tették közé a shortlistjét. Az egyik a nagy klasszikus, a Direct, ebben két román kampány, a második a Promo and Activation, ebben egy magyar kampány került be.

Sík levél kategóriában került fel a szűkitett listára a SAATCHI & SAATCHI ROMANIA Enel számára készített kampánya, amiben arról igyekeztek meggyőzni az Enel klienseit, hogy a papír helyet inkább kérjék az elektronikus számlázási módot. Az ötlet az volt, hogy egy alkalommal magos papírra nyomtatva küldték ki a számlát, amit jól el lehett űltetni és lám, növények keltek ki belőle. Az ügynökség arról számolt be, hogy a kempány hatására 50 ezren mondták le a papír számlát az elektronikus javára.

Úgy kisköltségvetésű kampányok mint intergrált kampány kategóriába is bekerült a McCANN ERICKSON Bucharest a Románok okosak kampánya, amit ROM csoki erősítésére találtak ki. A cél az volt, hogy a Google Romanians are… keresési mondatok javaslatait árnyalja, kiegészítse. Ezért a ROM csoki arra kérte a románokat, hogy a nemzeti ünnepen pozitív keresési opciókat javasoljanak a Googlenek azzal, hogy ezeket a kereséseket a csoki honlapjára írják be, ami viszont a Google-en keres. Ennek elvben az kellene legyen a hatása, hogy a Google tanul és árnyaltabb képet nyújt majd a román néplékről. Több, mint 650 ezer keresés jött létre és egy 60 ezer euros kampányt közel tízszeres értékben hivatkozott le a média. az eladások 20%-al nőttek, az ügynökség közlése szerint.

A shortlistes magyar kampány gerilla kategóriában került a legjobbak közé. Az AKCIO 360 a WWF-nek talált ki egy „adód 1%-ás” kapányt, ami pont az egyszerűsége miatt aratott. Az akcióról szóló virális, némi újságírói és bloggeri segítséggel két hét alatt 280 ezer embert ért el. Hogy milyen volt a hatása, nem számol be az ügynökségi leírás.



Cannes-i utunkat a Best Tours szervezte.