Cannes Lions, nulladik nap

Glen Liu egy szimpi szingapúri srác, a buszon ismertem meg a Nizzai reptértől jövet. Végzős reklám szakos, először van Európában és azt meséli, elsősorban azért jött el, hátha összefuthat befolyásos szingapúri arcokkal, mert acountként szeretne dolgozni valami nagy multinaci képviseleténél. Az account gyengébbek kedvéért az ügyfeles.

A srác azt meséli, helikopterrel akart jönni Nizzából Cannes-ig de annyi repülés után már nem akarta komplikálni, ezért felült a sima buszra. Helikopterrel 140 euró a tarifa és 7 perc az út. Busszal egy óra az út, és 1 euró. Liu azt meséli, nála otthon nagyon konzervatívak az emberek, egy olyan kampány, mint amilyen tavaly a nagy nyertes ROM csoki kampány volt, náluk nagyon kiverte volna a biztosítékot, és a szexes reklámokkal is nagyon kell vigyázni. Prűdek a szingapúriak? Nagyon, meséli. Később, mikor már jól összebarátkoztunk mutat egy képet a iPhoneján, saját terv a Vodafone-nak, amolyan egyetemista próbálkozás grafika órára. Egy ruhátlan nő, nem nagyon explicit de sokat ígérő beállásban a vezető motívum. Mondom, na ez az ugy-e, ami nem fér bele nálatok?! De-de, ez még belefér, magyarázza. Hát akkor mi nem fér bele? Hát a meztelen nők, válaszolja.

Egy hete az amerikai szaksajtó azt taglalta, idén miért nem jelenik meg Cannesban, a Golden Lions-on az Apple. Aztán megtudták, pár vezető ottlesz, de a cég nem lép be szponzorként. Mert két Cannes Golden Lions van, az egyik a hivatalos, a nagydíjakkal és a szponzorok előadásaival, szemináriumaival, kiállításaival, stb. És van egy másik, ami nem látszik, olyan bulikkal, ahova még az A kategóriás sajtóbelépővel rendelkezők sem mehetnek be – nekem B-s van, vagyis nem jár ingyen kaja és nem vagyok hivatalos az exkluzívabb partikra. De vannak zártabb bulik is, na ezekre jón pár Apple vezető is.

A Facebook, Twitter, Microsoft, Adobe és még 2-300 fontos hirdető és ügynökség viszont hivatalosan is jelen lesz. De ma, azaz szombaton még épül a fesztivál palota körüli mikrokozmosz. A turisták meg a vörös szőnyegen fotózzák egymást. Brrr. A palota, ahol a híres filmfesztivál is zajlik a tengerparton van, tenger, strandolók, old timer kiállítás, fesztiválpalota az egész precíz sorrend. Itt majd több emeleten, párhuzamosan zajlanak az előadások, szemináriumok, mesterkurzusok, kiállítások, vetítések, bulik, stb. Este pedig díjátadások, előtte viszont már kijönnek a shortlistek, ami a szűkített mezőny. Bizonyos rendezvények a fesztivál palota körül, speciálisan létrehozott előadótermekben lesznek. Például most festik az Adobe előadóját és Lego nagymester is már majdnem teljesen kicsomagolt.

A legfontosabb idei újdonság, hogy a díj kategóriák száma tovább nőtt. Lesz tudniillik mobil reklámos díj és un. Branded Content & Entertainment díj is. Ez utóbbi arról szól, hogy milyen saját fiktív vagy dokumentarista tartamat hoztak létre a brand köré, hogyan építették be a brandet mások által készített tartalmakba, hogyan építették be például játékokba, szóval, hogy hogyan hozták vagy hozatták mozgásba a brandet más, alapvetően szórakoztató jellegű tartalmakkal.


Cannes-i utunkat a Best Tours szervezte.