Filmzsengék a ’80-as évekből

A még jólfésült Tim Burton első nagyjátékfilmje, a Pee Wee’s Big Adventure forgatásán, 1985-ben.

Tim Burton és Jean-Pierre Jeunet le sem tagadhatnák az itt következő korai rövidfilmjüket. Gus Van Sant pedig már akkor sem magából indult ki.

A Vincent 1982-ben készült, Tim Burton akkor 24 éves volt, de már a 6. rövidfilmjét forgatta. Akkoriban a Disney-nek dolgozott és a megrendelt munkák mellett lehetősége volt a kibontakozásra – ennek eredménye a Vincent, illetve a két évvel később készült Frankenweenie, amit idén nagyjátékfilm formájában is megrendez. A Vincent egy B-szériás horrorfilmekben szereplő ikonikus amerikai színész, Vincent Price tiszteletére készült, ő a narrátor az animációban, illetve ő a főszereplő kisfiú példaképe is. Tim Burton láthatóan tudta, hogy mit akar: a Vincent gyakorlatilag a későbbi filmjeinek az összefoglalója, amiket kisebb-nagyobb kitérőkkel meg is valósított.

Gus Van Sant, a megosztó filmrendező, aki nem annyira eredetiségéről, mint különcségéről híres, hiszen újraforgatta Hitchcock Psycho-ját és megpróbálta átvenni Tarr Béla stílusát, bár az nem vitás, hogy felhívta a figyelmet az amerikai iskolai ámokfutásokra az Elephant-ban és szép képeket készített a deszkásokról a Paranoid Park-ban, nos, Gus Van Sant egy irodalmi adaptációval indult 1982-ben, William S. Borroughs amerikai beat-generációs író novelláját dolgozta fel. A The Discipline of D.E., azaz „do easy” arról szól, hogy hogyan optimalizáljuk a legkisebb mozdulatainkat is.

A két amerikai rendező francia kortársa Jean-Pierre Jeunet. A ’80-as években ő is több rövidfilmet rendezett, már akkor azzal a Marc Caro dizájnerrel együtt, akivel később a Delicatessent és a City of Lost Childrent alkották és aki besegített a 4. Alien filmbe is. Az 1989-es Foutaises-t (Amit szeretek és amit nem) viszont Jeunet egyedül jegyzi, ez a film nem is a speciális effektek és a dizájn miatt érdekes, hanem azért, mert már hozza az Amelie-s hangulatot, az ötletet tulajdonképpen az Amelie-ben is felhasználta. Főszereplője, Dominique Pinon később Jeunet állandó színésze lett.

Korábbi filmzsengék itt.


, , , ,