Filmzsengék az ’50-es, ’60-as évekből

Mivel kezdte Kubrick, Scott, Scorsese és Greenaway?

Az ’50-es éveket most Kubrick képviseli az 1951-es Flying Padre című korai rövidfilmjével, ami egy New Mexico-beli katolikus pap propagandisztikus portréja. A Padre nagy kiterjedésű és gyéren lakott egyházkerületét „Szent József lelke” nevű repülőjével járja be, így siet a rászoruló hívek segítségére. Ezt a filmet Kubrick az RKO filmstúdió megrendelésére készítette 23 évesen és később „butának” nevezte. Irónia azért van benne: az ’50-es években ez a némafilmes filmhíradós stílus már rég elavult volt. Mozivásznon is láthatjátok szombaton a TIFF-en.

Ridley Scott, miután dizájner diplomát szerzett a West Hartlepool College of Art-on, a londoni Royal College of Art diákja lett és itt hozzájárult a filmes tanszék megalapításához. 1962-ben itt forgatta a Boy and Bicycle című 27 perces fekete-fehér filmet, ez volt a vizsgamunkája. Az öccse és az édesapja szerepel benne. Enyhén emlékeztet a francia újhullámos filmekre, de sokkal kidolgozottabb vizuálisan, tökéletes operatőri etűd. Téma, illetve inkább apropó: iskolakerülés.

Scorsese 1963-ban 21 évesen rendezte a What’s a Nice Girl Like You Doing In A Place Like This? Című rövidfilmjét, a New York University filmszakos diákjaként. Ez egy filmes monológ, vallomás a képek beszippantó erejéről, burleszkes, elnagyolt karakterekkel.

Most pedig 1969-ben járunk, amikor Greenaway 27 éves. A művészeti egyetemen falfestményekre szakosodott, de most a brit kormány kommunikációs és marketingügynökségének dolgozik, mint filmvágó és filmrendező. Közben kísérleti filmeket készít. Az Intervals az egyik közülük. A többi zsengéhez képest kakukktojás, ugyanis se narráció, se történet nincs benne. Zenére, azaz inkább zajra vágott, egy kameraállásból felvett képek sorozata, úgy tűnik, Greenaway már akkor is gyűjtögetett és listákat gyártott.

A ’80-as évek néhány zsengéje is hamarosan következik.


, , ,