Franciaország, az európai animációparadicsom

Csehország mellett Franciaországról lehet legtöbbet hallani Európában rajzfilmes témában. Mindenféle vállalati modell működik itt az animátorcsaládoktól a multikig. A legtöbb animációs cég reklámokkal, tévésorozatokkal foglalkozik és esetleg ezek mellett rövidfilmeket vagy egészestés animációkat is gyárt. Egyik pl. a Folimage – itt készült az Une vie de chat. Egy kisebb cég a Dark Prince – eddig három rövidfilmmel. Ezek közül egyik a Skhizein, Jérémy Clapin filmje, ami 2008-ban az Annecy-i nemzetközi animációs fesztiválon közönségdíjat nyert. Az alkotó a Mr. Hyde francia székhelyű animációs cég munkatársa is, ami azért fontos, mert ez a cég már több Cannes-i oroszlánt tudhat magáénak és van egy HydeTube nevű gyűjtőoldala, ahol fiatal tehetségek animációs munkái között lehet böngészni.

Következzen a Skhizein, arról, hogy milyen, ha magánkívül van az ember.

A következő két diákmunkát hangulatjavítónak szánom a Skhizein után. Az elsőt a Gobelins iskola diákjai készítették – minden évben az ő feladatuk az Annecy-i animációs fesztivál intrójának elkészítése:

A másik pedig a Supinfocom iskola 3 diákjának diplomamunkája, egy animációs kémfilm – ha már mostanában reneszánszukat élik a kémfilmek –, a női főszereplőben több hozzászóló felismerte Daniela Bianchit, az 1963-as From Russia With Love Bond-film női főszereplőjét.


, , , , , , ,

Franciaország, az európai animációparadicsom bejegyzéshez 3 hozzászólás