Sherlock Holmes korszerűsítve

Pipa helyett nikotintapasz, kalap helyett göndör, ébenfekete fürtök, könyvek helyett internet, magányos zseni helyett jóképű magányos zseni – ez a BBC One Sherlock című sorozata. Az, hogy Sherlock Holmes és Dr. John Watson keresztnevükön szólítják egymást, csak az egyik apró változtatás, ami maivá teszi a történetet, ezen kívül még nagyon sok vicces apróság van, pl. Sherlock Holmes-nak weboldala van, a Science of Deduction, folyton sms-ezik, Dr. Watson pedig Afganisztánból tér haza, mint volt katona és hadiorvos – ez érdekes módon nem sokban különbözik az eredeti történettől, a regényben ugyanis a II. angol-afgán háborúból tér haza.

Get the Flash Player to see this content.

Sherlock Holmes szeretetre méltó szociopataként jelenik meg. Csak azt jegyzi meg, amit hasznosnak vél: Londonban GPS nélkül eligazodik minden kisutcában, azt viszont már elfelejtette, hogy a Föld a Nap körül forog. Nincsenek barátai, beképzelt, arrogáns és kegyetlen, viszont jóképű, van humorérzéke és kifogástalan szerepjátékos. Tisztában van azzal is, hogy még ő sem szuperhős és néha, nagyon ritkán és csak rövid időre kiderül, hogy mégiscsak van szíve.

Képileg: a mai tévés igényeknek megfelelően gyors, klipszerű filmet forgattak, a vágást gyakran úgy oldják meg, hogy az egyik kép helyébe becsúszik a következő, gyakoriak a begyorsított mozdulatok, gyors ráközelítések egy-egy arcra, a fontos információkat pedig egyszerűen néha kiírják a képernyőre.

Mivel Sherlock Holmes gyakran sms-ezik, kézenfekvő volt az üzenetek tartalmát kiírni a képernyőre és nem megmutatni a telefon képernyőjét, másrészt a feliratok arra is szolgálnak, hogy Sherlock következtetéseit a néző hamarabb megtudja, mint a körülötte állók. A Sherlock Holmes-történetek azok közé a detektív-regények közé tartoznak, amelyekben az olvasó vagy a néző nem kap semmilyen lehetőséget arra, hogy kitalálja, hogy ki a tettes. Ebben a verzióban viszont néha belenézhet Sherlock fejébe, noha a végső összefüggésekre úgyis várnia kell.

Az alapszín sötét, szürke, gyakran történnek éjszaka az események, Sherlock arca pedig fehéren világít, mint egy földönkívüli lényé.

Get the Flash Player to see this content.

A Sherlock-ból eddig 3 részt sugároztak 2010-ben, de már készül a következő három, ami 2012 elején kerül a tévéképernyőkre. A mini-sorozat írója Steven Moffat és Mark Gatiss – mindketten a Doctor Who sorozat írói is. Mark Gattis szerepel is a filmben, ő játssza Sherlock testvérét, Mycroft-ot. Sherlock-ot Benedict Cumberbatch, Dr. Watson-t Martin Freeman alakítja (ez utóbbi kapta Bilbo Baggins szerepét is a Hobbit-ban).


, ,

Sherlock Holmes korszerűsítve bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. szamar kan d hozzászólása:

    Megnéztem s eléggé kommerc ábrázolása a szociopatának. A dexter sokkal árnyaltabb, sokkal kidolgozottabb. A dexter írója tudott valamit, ennek az írója nem.

  2. valaki a vizen hozzászólása:

    Sokak szerint autista/aszperger-szindromas Sherlock, es eszerint ertelmezik a viselkedeset – Dextert nem neztem, de lehet, hogy egyszeruen masok az iroik celja, ha Dexter viszont szociopata.