Amikről lassan le kell szoknom

Valaki, akinek minden oka és lehetősége megvolna arra, hogy gyűjtő legyen, elmagyarázta nekem, miért nem lett az. Mert a gyűjtés szerinte függés. Biztos voltam benne, hogy emberem gyűjtő, nagyon sok izgalmas tárggyal van dolga nap mint nap: és nem az. Viszont, és ez itt a kulcs, gyűjtők és a szenvedélyes játékfüggők tették tehetőssé, így azt hiszem, emberem mindent tud a függésről és nagyon tudatos abban, ahogyan elkerüli.

Véleményem szerint hibás az az elgondolás, amit egyébként magam is osztottam, hogy a gyűjtő, azért gyűjt, mert gyűjteményének területét egyre közelebbnek érzi, és ezt teljesíti ki azzal, hogy amit csak tehet, megszerez magának ebből. Azt hiszem, valójában pont az ellenkezője történik: amit szeretnél megszerezni, az által, hogy nem a tiéd, az által lesz távoli. Minél jobban szeretnéd, annál távolibb. Minél szenvedélyesebb gyűjtő vagy, annál távolibb, amit gyűjtesz. Ez a, tulajdonképpen inkább a kétségbeeséshez hasonlító érzés táplálja a gyűjtő szenvedélyt.

Ami azt illeti, úgy döntöttem, hogy visszaveszek a lendületből még mielőtt a lendület vesz vissza belőlem. Dokumentálok az utóbbi hetek terméséből, de ez csak töredékesen, mert magam is beleborzongok abba, hogy mi mindent begyűjtöttem az utóbbi időszakban. Legfelül: Bagoly (műgyanta, 8 eur), svéd porcelán gyertyatartó (ócskapiacról, 3 RON)

Kávéscsészegyűjteményem új darabjai, ajándékba kapva, pincértől elkérve vagy turiból beszerezve 3 RON-ért. Kedvencem a síkfehér, logótlan, ennek nagyon szeretem a történetét is. Az egy Lavazza csésze, egyébként. Nagyon szeretem még az Illy design sorozatából a fekete-fehér foltost, Bergamoban kértem el egy kávézóból. Van, amit ismeretlentől kaptam, mert látta a blogomban, hogy gyűjtő vagyok — a forgalmazó meglepett a Lamborghini csészével, amit ezúton köszönök meg.

LEGO minifigurák (10 RON darabonként). Ezekkel tényleg le kell álljak, nem is merem elmondani mennyit gyűjtöttem össze az utóbbi időben.

Barokkos német gyártmányú csésze (ócskapiacról, 5 RON), bajor, kézzel festett, számozott porcelán bombonier valamikor a 30-as évekből (Feketetóról, 60 RON)

Korabeli giccs lapok (7 RON darabja)


, , , , ,