Légies nekrológ

Végre sikerült megnéznem a Pina-t 3D-ben, az egyik kolozsvári multiplexben. Aggódtam, hogy nem fogok jó helyet kapni, de a pénztáros leereszkedően mosolygott, mikor kérdeztem, hogy már csak elől vannak-e helyek. Messze nem telt meg a terem, persze ez volt a második vetítési hét. Akkor is, ha főleg azok nézik meg ezt a filmet, akik követik a művészfilmes fesztiválok programját és nem jutottak be a TIFF júniusi vetítésére, gondolom sokan vannak olyanok, akik a 3D miatt nézik meg, attól függetlenül, hogy tudják-e, hogy ki volt Pina Bausch vagy ki Wim Wenders. Ezért is jó választás volt ez a technika, nem csak azért, mert tényleg újat hozott a táncfilm műfajában. Mert Pina Bausch koreográfiáiban pont ez a lényeg: nem félt eltörölni a „komoly-” és „könnyűzene” közti határokat, nem félt kilépni a balett bennfentes kereteiből az operett és a varieté felé és így, a kezdeti felháborodás után, sokkal szélesebb közönséghez jutott el.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A soundtrack nagyrészt az eredeti Bausch-előadások zenéje, mint a fenti is.

A film jeleneteinek jó része azután került be a filmbe, miután Pina Bausch 2009-ben, épp az első kamerapróbák előtt, váratlanul meghalt. Újra kellett gondolni az egészet. Wim Wenders arra kérte a tánctársulat tagjait, hogy szóban és/vagy táncban emlékezzenek Pina-ra. Kár lett volna, ha ezek nem kerülnek bele a filmbe, mert nem színpadon, hanem fantasztikus szabadtéri helyszíneken vették fel őket: a wuppertali függővasút előtt, országút mellett, a hegyekben, üvegházban, uszodában, patakban. A filmben Pina Bausch négy koreográfiája szerepel, ezek közül két előadás díszlete épp arról szól, hogy be kell vinni a természetet a színpadra, úgyhogy a szabadtéri helyszínek jól kiegészítik a színpadot. A négy koreográfia: Sztravinszkij A tavasz megszentelése című művéből készült előadás (1975), a végtelenségig ismételt mozdulatokból álló Caffé Müller (1978) és az ugyanebben az évben bemutatott Kontakthof, amit 2000-ben 65 év feletti táncosokkal, 2008-ban pedig tinédzserekkel is színpadra állított Pina Bausch és a filmben is három szereposztásban jelenik meg, de egymásra vágva, valamint a Telihold (2006).

Hogy készült a film?

A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy 24 fps-os 3D-s felvétel svenkelés közben nem adja vissza a folyamatos mozgást. Az 50 fps-os felvételt viszont nem lehet moziban lejátszani, mert a 3D standard a 24 fps. A stáb megpróbálkozott azzal is, hogy rávegye az illetékes hatóságot, hogy változtasson a standardon, de kiderült, hogy ezzel már James Cameron is hiába próbálkozott. Így maradt a motion blur, ami visszaadja az analóg filmkép elmosódottságát, aminek következtében az emberi szem összemossa a különálló filmképeket. 2009 őszén Pina Bausch kiválasztott koreográfiáit közönség előtt adták elő a Wuppertali Operaházban és teljes hosszukban felvették őket. Nem volt lehetőség az ismétlésre, ezért nagyon fel kellett készülni. A felvételhez egy speciális, darura szerelt kameraállványt dolgoztak ki, ami lehetővé tette, hogy a kamera az előadás közben a táncosok között mozogjon. A felszerelés működtetéséhez legalább 5 emberre volt szükség, a koreográfiát nekik is meg kellett tanulni. A darut a közönségben elhelyezett vezérlőről irányították. A forgatás többi részét 2010 tavaszán és nyarán fejezték be. További részletek itt.

Get the Flash Player to see this content.



Légies nekrológ bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Julie hozzászólása:

    Nu stiu in ce mrasua filmul se adreseaza si publicului larg sau doar celor care lucreaza in domeniul teatrului sau al baletului. Pina Baush e prea putin cunoscuta in Romania si pentru cine e interesat sa afle mai multe despre ea, nu stiu in ce mrasua e ajutat cu acest film documentaroid.Ce mi se pare de prost gust in film e ca niste unii, dansatori probabil talentati dar fara notorietate incearca sa atraga capital de imaginea de pe urma mortii Pinei. In total Pina Bausch apare vreo 10 minute si in rest tot ei: povestind, dansand, plangand-o.

  2. Rahul hozzászólása:

    A foltorelsak kozott szinte tobb van, amivel nem lehet egyet erteni hogy jogosan jarna erte a kitiltas mint amivel igen, de persze ez maganvallalkozas, nyilvan ha valaki regisztral, el kell, hogy fogadja meg az idiota szabalyokat is.Szemelyesen ket pontban voltam eddig erintve:Az itt leirttal ellentetben nem 200, hanem 300 annak a hatara, hogy hany csoportban lehet tag az ember egyszerre. Mondjuk ez se sok, az evek alatt hamar betelhet igy jartam tavaly en is. Kicsit meg lehet tagitani, ha meghivatjuk magunkat tovabbi csoportokba, de akkor is csak 10-20 tovabbiba enged belepni. Nem is ertem, hogy miert korlatoztak le ezt gy szemben az oldalakkal, amiknel akar tobb ezernek is lehetek a rajongoja (ujabban lajkoloja) egyszerre. Nem is ertem, mi valos indoka lehet ennek a kulonbsegtetelnek oldalak es csoportok kozott az uobbi karara. Ezzel halalra iteltek a csoportokat, mert egy ido utan mar kevesek tudnak belelepni.A masik, amikor meg is szuntettek a fiokomat. Tot munkatarsam uzenofalan meglattam, hogy belepett egy csoportba (vagy csatlakozott egy oldalhoz), aminek a cime magyarra forditva valamilyen olyasmi volt, hogy Ne lehessen a magyar nyelv masodik hivatalos nyelv Szlovakiaban . No erre csatlakoztam en is es egyetertve a cimmel irtam az uzenofalra, hogy Tamogatom! Legyen az elso szamu allamnyelv addig is, amig nem ter vissza Magyarorszaghoz az a terulet! Utana persze reagaltak erre, s jol elvitatkoztunk. Par nap mulva nem tudtam belepni, megszuntettek minden akar utolagos ertesites nelkul. Azt lehetne gondolni, hogy az 1. pontban emlitett gyuloletkeltes, rasszizmus, eroszakra felhivas bunet kovettem el, holott nagyon vigyaztam a megfogalmazasra. Nem nagyon sajnalom azert ezt mert elovigyazatosan egy fiktiv magyar nevvel regisztraltam direkt az eset elott.