Rosszul feltett képek

Kiskamasz koromban fedeztem fel apám művészeti könyveit. Azt hiszem egy Max Ernst festmény kapcsán tűnt fel, hogy az egyik könyven fejjel lefele van betéve. Ez nagyon szórakoztatta apámat, el is újságolta egy családi barátunknak, bizonyos Julier doktornak, egy különc röntgenorvosnak akire egyébként nagyon emlékeztet a dr. House karakter. Julier elmesélte, hogy egy művész barátja nem ismert rá saját absztrakt fesményére, amit a kiállítóterembe a berendezők fejjel lefele függesztettek ki. Akkor el is hittem a sztorit, ez a Julier doktor mindig fantasztikus mesélő volt.

Megnéztem pár klasszikus modernt, többségük nagyon jól működik rosszul feltéve is. Van, amelyik számomra legalábbis kifejezetten jobb, nyugtalanítóbb, dinamikusabb. Jöjjenek először elfordítva, aztán normálban.

És akkor most helyesen feltéve:

FRANZ MARC: KÜZDŐ FORMÁK

KANDINSZKIJ: 5-ÖS KOMPOZÍCIÓ

MALEVICS: SZÍNTÖMEGEK A NEGYEDIK DIMEZIÓBAN

KLEE: KELETI KERTEK

MATISSE: A PAPAGÁJ ÉS A SZIRÉN

JUAN MIRÓ: NŐ, HOLD, CSILLAG

MONDRIAN: KONPOZÍCIÓ VÖRÖSSEL, SÁRGÁVAL ÉS KÉKKEL

POLLOCK: NUMBER 8



Rosszul feltett képek bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Holczman Ilona-Margit hozzászólása:

    Jééé,tényleg!Jót derültem azon ,amit olvastam,és az jutott az eszembe,hogy akkor ,amikor szemléltető anyagot ,képeket,ezt-azt mutogatunk hagyományos módon körben az osztályban ,diákjaink gyakran kénytelenek fejjel lefele látni a sebtében körbeadogatott albumok képeit.A modernekkel még hagyján,de pl.Ady és Babits együtt a Vizsolyi Biblia előtt …,vagy Illyés és József Attila egy kiránduláson a ugyanannak a fának támaszkodva-egészen örkényi látvány .