Látogatóban a Garda-tónál (Malcesine, Riva del Garda)

A Garda-tó környékén minden megvan, ami Milánóból hiányzik ahhoz, hogy igazi mediterrán hangulatot árasszon. Milánó elegáns, de nem spontán és nem romantikus, szerencsére nem messze tőle található néhány magas heggyel körülvett tó. El tudom képzelni, ahogy egy milánói gyártulajdonos hétvégén családjával, nagymamástól leruccan a Lago di Garda partján található villájába, leakasztja a lakatot a „privato” feliratú stégről és este motorcsónakkal közelíti meg a szomszéd faluban található kedvenc éttermét.

A Garda-tó partja viszont nem csak a villatulajdonosoké, nem kell órákig szabad strandot keresni, még a kempingekhez tartozó partrészeken is gyakorlatilag bárki megfürödhet. Bizonyos részeken autóval is le lehet hajtani a partra. Ami a közönséget szűri, azok a viszonylag magas, milánóihoz hasonló árak. Eszpresszót tejjel viszont már 1 euróért lehet kapni. Malcesine környékén (az észak-keleti parton) főleg német turistákkal lehet találkozni, illetve más északiakkal, akiket nem elégít ki a saját Északi- tengerük. Az olaszokat viszont messziről meg lehet ismerni, például arról, hogy este kávéfőzővel ülnek ki piknikezni a partra.

Olaszország legnagyobb tava színében tengerre emlékeztet, de az északi részen a körülötte emelkedő 2000 m-nél magasabb hegyek azért jelzik, hogy tóról van szó. Tipikus virulens mediterrán táj, leánderekkel, citromfákkal, olajfákkal. Bortermő vidék. Nyáron intenzívek és kontrasztosak itt a színek. Még a romos épületek is beilleszkednek a tájba, épp úgy nem zavarnak, mint Bolognában a szakadt, napszítta piros függönyök az ablakokban.

A magas hegyek miatt viszont minden nagyon ambivalens: lenyűgözőek a nyaktörő lejtőkre épített könnyed épületek. A hegy meghódítása presztízskérdésnek tűnik: meglepően meredek szakaszokon is vannak települések, sőt, aszfaltos utak, a hegyen pedig madonnaszobrok jelzik, hogy a civilizáció ide is eljutott. A laposabb településeket, például Riva del Garda-t falként öleli körül a hegy. Nyáron már este hétkor alkonyodni kezd. A hegy miatt ugyanakkor északon majdnem közvetlenül a tó partján fut az országút, ami autóból gyönyörű, gyalog viszont kissé zavaró. Legjobb elkerülni: hajóra ülni vagy a hegyről lenézni a tóra.


,