Tűz, víz

A trópusi őserdő olyan egy latin-amerikai művész számára, mint egy angol számára a tenger. Két művész, expresszív, érzékeny, intenzív alkotásaiból válogattam, messze vannak időben, térben, kulturálisan, az egyik férfi, a másik nő. Mégis van bennük valami közös. Egyféle sajátos, brit impressziónizmus-féleség, egyrészt, egy sajátos latin-amerikai absztrakt expresszionizmus, másrészről.

Maria Thereza Negreiros sikeres, nemzetközileg elismert kolumbiai festő. 1930-ban született, Rio de Janeiroban tanult. Utóbb Negreiros visszatért az olajfestéshez – hosszú pályafutása során számos technikát próbált ki. 1980-1992 között festette a Dzsungeltüzek sorozatot, amúgy a tűz más sorozatának alaptémája is. Az itt szerepeltetett képek a művész hivatalos site-járól, innen valók.

Joseph Mallord William Turner 1775-ben született, romantikus festőként van számon tartva. Nem lett különösebben ünnepelt de voltak védelmezői és megtalálta a helyét. Abból ítélve mennyire különc volt, nagyon boldog nem lehetett. Kétszáz évvel ezelőtt alkotó örök modern, de a grandiózus ellenére, olykor mégis nyers, kegyetlen.


, , ,