Womb

Vizuálisan erős, alapötletben merész, dramaturgiában kissé darabos – így foglalható össze a Womb (Anyaméh), Fliegauf Benedek 2010-es filmje.
Bizarr szerelmi történetet mesél el, meghatározatlan térben és időben vagyunk, annyi bizonyos, hogy az emberi klónozás már elterjedőben van, tehát a szerető halálával nincs feltétlenül vége a melodrámának. Sőt, csak akkor kezdődik igazán. Lehetne-e egy ilyen történetet máshol megrendezni, mint az északi tengernél? A helyszín és az összeválogatott arcok telitalálatok, már csak a látványvilág miatt érdemes megnézni a filmet.

A tenger persze kapóra jön úgy is, mint az újjászületéssel, anyaméhhel kapcsolatos jelkép, de inkább azért telitalálat, mert csillogó szürkeségével dinamikussá teszi a minimalista környezetet. Ugyanakkor megadja az alapszínt is, a kékesszürkét, amit főleg a vöröses-barnás árnyalatok egészítenek ki: a világosbarna csigaház, a megbarnult körtecsutka, a homok színe, a fiú vörös haja.



Ehhez a színvilághoz igazodnak a ruhák is, amelyek között túlsúlyban vannak a kötött anyagok – akár a „Fürge ujjak” is támogathatta volna a filmet. A különleges arcokhoz hasonlóan a felhasznált textíliák is egy plusz dimenziót adnak a képnek.

Ami a történetet, a dramaturgiát illeti, a filmről véleményt írók abban egyetértenek, hogy itt valami nincs rendben, van, aki unalmasnak, redundánsnak tartja, van, aki sablonosnak. Valóban túl monomániás a főszereplő nő ahhoz, hogy hiteles legyen a történet, a rendező nem sokat törődik a motivációk felépítésével, viszont van néhány színészileg is egész jól sikerült jelenet. Szóval, ha Fliegauf Benedek megtartaná a jó tulajdonságait – azt, hogy képileg erős filmeket készít, jó érzéke van a beszéd és a csend arányához és remekül válogatja meg a színészeit – és hozzátenne még valamit, amitől a legképtelenebb filmek is kerek egésznek hatnak – például az ugyancsak nő-gyermek közötti szexuális viszonyt boncolgató, viszont a Womb-nál tulajdonképpen sokkal valószínűtlenebb alaphelyzetből kiinduló The Curious Case of Benjamin Button – akkor nagyon sikeres filmeket alkotna.