Sieff, elegancia

Kicsit menekülőre fogtam a politikai valóság giccsességéből és azon töprengtem, voltak-e olyan emberek, akik biztos arányérzetük miatt lettek volna ünnepeltek, minálunk. Eszembe jutott Martin Munkácsi született Mermelstein Márton (Kolozsváron) és Brassaï született Halász Gyula (Brassóban). A nemzetközi fotótörténet meghatározó alakjai, egyikük sem nálunk csinált karriert. Nem tudom annak idején hogyan működött, de mostanában az eleganciára való törekvésnél vannak sikeresebb stratégiák.

Visszatérve, nekem Brassaï kicsit olyan, mint Lautrec, emlékeimben előfordul, hogy keverem is őket, ami elég abszurd, elismerem. Ő romantikus volt. Munkácsi, a divatfotós, matematikus. Alább Jeanloup Sieff Yves Saint Laurent sorozatából következik pár kép.

az YSL sorozatból

A divatfotó annak idején, amikor nem volt színes film, más volt, mint most. Mostanában arra hajlok, a fekete fehér divatfotó volt a műfaj nagy korszaka. Ma akkor a monokróm egy effekt, akkoriban ez volt az eszköz. Persze érzem, hogy ez itt egy méltatlan egyszerűsítés, maradjunk akkor annyiban, amit általában sokan elfogadnak: a színek nem kedveznek az eleganciának. Nem a görögökkel, hanem a Kolozsváron született Munkácsi-val szemléltetném az eleganciát.

Get the Flash Player to see this content.

Elegancia, egy kiváltság. Képlete nem egyszerű, mi mégis elsősorban egyszerűnek látjuk. Összetevői ha, akkor csak lassan mutatkoznak meg. Sors kegyeltje vagy, ha fel tudod villantani. Valószínűleg nagyon boldog, ha tetteid, alkotásaid eleganciája miatt válsz ünnepelté. Érzéke hozzá annak van, aki tudja, hol kell megállni. Közöny a felesleg kísértése iránt. Az elegancia ideológiamentes és kritikátlan, ezért nem praktikus azoknak, akiknek céljuk lenne vele. A tetszetős jelentéktelenségének leleplezése nem az elegancia célja, legfeljebb járulékos áldozata.

Állításomat Jeanloup Sieffel munkáival illusztrálom. Erotikus képei túlnyomó része elsősorban elegáns és csak azt követően erotikus. Ellentétben Helmut Newtonnal, aki esetében a sorrend legfeljebb fordított. Sieff 2000-ben halt meg, nem éppen kortársunk, de szerette a monokrómot és nem azért használta, hogy mint mostanában, ha nincs jobb ötletük nyomnak egy kis „Desaturate Image” photoshop nevű kötői ködöt. Épp ellenkezőleg, nála a technika közelebb hoz, élessé tesz. Sajnos kevés divatfotója, táncfotója és tájképe van a neten normális méretben, minta vehető hivatalos honlapjáról.