Hecqelt német sound design

Szavak helyett színekkel és formákkal lehetne leginkább bemutatni Hecq munkáját, az ő esetében ugyanis inkább jelenségről, mintsem zenéről van szó. Ennek oka pedig tulajdonképpen egy telített vizualitás, ami ezeket a hang-kollázsokat leginkább jellemzi.

Ben Lukas Boysen, alkotói nevén Hecq, német sound designer, 2003 óta ismert a kísérleti elektronika berkeiben, mint urban glitch-pop és IDM (Intelligent Dance Music) előadó, azaz inkább ő alkotja a műfajt, mintsem az adott műfajban alkosson. A hozzá hasonlókat szeretjük előljáróknak nevezni. Készített már az Audinak, a Nike-nek, a Sony Ericssonnak, a BBC-nek stb. reklámfilmeket, néhány munkáját megnézhetitek ITT.

Koncepciója: a város zajain, a színházon, a színeken, a mozgáson és a pop zenén, vagyis az un. „Hecq szűrőn” keresztül formálja a hangokat. Az eredmény egy komplex, absztrakt hangszobor, amely azon túl, hogy reklámfilmeket hoz mozgásba, eléggé illúziókeltő bármilyen kísérletező zenehallgatónak, és kellőképpen modern.

Boysen a kreatív káoszban hisz, vagyis az alkotás első fázisa szerinte illúzió, kép-villanások sorozata, ami után következik a gyűjtés, a hangok, zajok, zörejek megalkotása vagy rögzítése, majd ezt követi a kompozíció és a zeneszerzés. Zenéjére talán a legjellemzőbb a hangzárlat, ami nagyon hasonlít a kollázshoz, csakhogy itt az összeollózott hangeffektusok zárlatszerűen váltják egymást. Ez kölcsönöz egy teljesen egyedi elektronikus jelleget, ami túl van a pop zenén, de még nem nevezhető noise-nak.


Kinek, kiknek? Első sorban designereknek, de nem munka közben, hanem két munkafázis közt, hogyha nem is kikapcsolódni, de sokat lehet belőle tanulni. Ugyanakkor bárkinek, aki szereti kicsit is kicsapni a biztosítékot és szeret leülni a fotelbe, egy pohár zenével.


, , ,

Hecqelt német sound design bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Sütő Zsolt hozzászólása:

    Nagyon tetszik ez a hangvilág. Egy érdekes belső audio-mozi. (mondjuk a fenti videónak a képi világa sem semmi…) A tegnapi soundcloud is ott volt. Utánakerestem, hogy miben dolgozik, és nem tudom eldönteni, hogy meglepődtem vagy sem: Ableton-ban. Tetszik, hogy értelmesen gondolkodik, pl. hogy nem tesz jót a sok plugin meg technika, és, hogy mennyivel fontosabb a kreatívitás. Meg a “practice”.

    Köszi.

    Egyébként milyen site-okon bukkansz ilyesmire meg ehhez hasonlókra?

    • B. Szabó Zsolt hozzászólása:

      Örülök! A hasonló zenék és zenészek után általában kutakodni kell különböző kísérleti- vagy ritka zenei blogokon, de mindenképp benne kell lenni egy nem szokványos folyamban, hogy rájuk találj. Hecq-re a glitch,IDM zenei műfajjal való ismerkedésem során találtam rá…
      Ami pedig a munkafolyamatot illeti, nemcsak számítógépet használ a hangok, “dalok” megalkotásához, hanem analog kütyüket is, aminek megvan a külön varázsa és rendkívüli sajátossága. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer, hogyha teheti, nézze meg élőben egy ilyen alkotó munkáját.

  2. sK* hozzászólása:

    meglep, hogy hirtelen itt latom ezeket, de legfokepp az, hogy egybol in medias rest.
    nem kell sokat kutatni szerintem ezek utan, ott vannak elottunk, mostmar a tobbi mellett, legyen szo reklam alafesto-zenejekent, vagy a specifikus netradiokrol, szoval sokkal egyszerubb megkapni, igy, az internet-eraban, mint regebb.
    lenyeg a lenyeg, kezdesnek nem rossz, kicsit (szemelyszerint) en vonakodok a “kiserleti” jelzoktol, mert igenis igenyes es a sok moslek kozt, ami arad vegre IGAZI zenek ezek, amik megfelelnek a definicionak.
    ha otlet illetve tipp hianyzik, szoljatok

  3. B. Szabó Zsolt hozzászólása:

    …pejoratív értelmében használtam volna a “kísérleti” jelzőt?

  4. sK* hozzászólása:

    nem, szo sincs errol, csak a laikusok odzkodnak a kiserletibb dolgoktol, s hogyha az ismeretterjesztes, illetve utmutatas a cel, akkor nem tartom annyira celszerunek, illetve legfokepp ezek mar (hecq, alva noto) nem is szamitanak szerintem kiserletinek

  5. B. Szabó Zsolt hozzászólása:

    értem, köszi a hozzászólást.