Venezuelai és nem telenovella

Venezuela kakukktojás Dél-Amerikában a sport szempontjából, ugyanis itt nem a foci, hanem a baseball a legnépszerűbb, hosszú idő óta első nemzetközileg sikeres filmje mégis egy focis film lett. A rendező, Marcel Rasquin egy ausztráliai filmes egyetemen tanult, ahol megismerkedett Rohan Jones-szal és együtt írták meg az Hermano c. film forgatókönyvét. A forgatókönyvírót leszámítva a teljes stábnak ez volt az első nagyjátékfilmje. Mióta megnyerte a moszkvai nemzetközi filmfesztivál nagydíját, sok fesztiválon vetítették, így eljutott a kolozsvári TIFF-re is, a szabadtéri szekcióba – ami jó döntés volt, mert pörgős, jól vágott filmről van szó, ami kifejezetten jól mutat szabadtéren.

Határozottan olyan film, ami nem csak focirajongóknak való. Én Claude Chabrol La ceremonie c. filmje után láttam és meglepett, hogy az Isabelle Huppert-es “élvonalbeli” francia film után is milyen hitelesnek hatott a szereplők motivációja az Hermano-ban. A történet hátterében ott a caracas-i gettó – Dél-Amerikában az egyik legnagyobb – de nem dokumentarista filmet kell elképzelni. Nem látni benne sok olyan szituációt, ami a helyi környezetre jellemző lenne és ne kapcsolódna szorosan az aktuális történethez.

A caracasi gettó egyébként a Föld egyik legveszélyesebb helye. Ez képezte Hugo Chavez egyik legnagyobb választói bázisát 2006-ban, amikor egy olajat-orvosokért program keretében kubai doktorok érkeztek ide és valamennyire helyettesítették az addig nem létező orvosi ellátást. Azóta kicsit megingott itt Chavez szocialista pártjának hatalma, mivel 1999-es első elnökké választása óta nem sikerült számottevően növelnie a gettólakók életszínvonalát.

Az Hermano két dolgot emel ki a gettóból: a mindennapos erőszakot és a mindennél erősebb családi köteléket. A kettő nem zárja ki egymást: egy fiú kezét szétvereti a maffiafőnök, mert megsértette, utána pénzt ad neki orvosra, mert a “családtagokra” vigyázni kell. Ha valaki jót tett veled, azt kötelességed visszafizetni, ha valaki bántott, azt kötelességed megbosszulni. Tulajdonképpen ez az, ami a film szereplőit mozgatja. A konfliktus onnan adódik, hogy az egyikük megpróbál kitörni ebből a körforgásból.



,

Venezuelai és nem telenovella bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Katalin Diósi hozzászólása:

    Nagyon szeretném megnézni a filmet!!!
    Milyen módon lehetne, mert eddig csak un. ‘trailer’-eket sikerült találnom.
    Kérem jó tanácsukat!
    Köszönettel
    Diósi Katalin

    • Zsizsmann Erika hozzászólása:

      Kedves Katalin, a film sajnos egyelőre nem jelent meg DVD-n, én a TIFF-en láttam, ha valamit hallok róla, itt jelzem.