Egy új sorozat: Game of Thrones

Áprilisban indult az HBO-n a Game of Thrones sorozat (Romániában hétfő este 10-kor vetítik) – egy „middle-earth” idején játszódó fantáziafilm, lovagokkal, trónért folyó intrikákkal. A helyszín Westeros, ami az egyik amerikai lap kritikusa szerint olyan, mint egy globális felmelegedés súlytotta terület: a lakói ki vannak szolgáltatva a szélsőséges időjárásnak, a nyár és a tél nem hónapokig, hanem évekig tart. Többen úgy írják le a sorozatot, mint a Gyűrűk ura és a Sopranos keverékét.

Kiemelném az intrót, ami tovább stilizálja a cselekmény fantázia-helyszínét egy automatizált fogaskerekes játék formájában. Az animációt Angus Wall cége gyártotta (The Social Network – vágó, The Curious Case of Benjamin Button – vágó, Carnivale és Rome televíziós sorozatok intróját készítette) és itt találtok vele egy interjút a Game of Thrones-al kapcsolatban. A következő kép az intróhoz készült, szintén a belinkelt blogról származik.

Az intró tipikusan olyan, ami először jelentéktelennek tűnik, majd minden újranézéskor új részleteket fedezel fel benne, végül már alig várod, hogy újra lásd. Szóval, működik.

Get the Flash Player to see this content.

Ami a történetet illeti (George R. R. Martin regénye alapján íródott), erőssége az, hogy nem jó és rossz szereplők harcáról szól és az egyes karakterek is viszonylag komplexek. Kivéve azokat, amelyek mintha csak a szex kedvéért kerültek volna bele. Például a meggyilkolt király trónfosztott fia a húga testével vásárolja meg magának a nomád Dothraki törzs haderejét. Legalábbis ezt reméli. Ez a szál az első négy részen keresztül csak az érdekházasság hálószobatitkairól szól.

A film megpróbál mindenkihez szólni: van benne zombijelenet és misztika, vannak harci jelenetek, jó sok vér, enyhe perverzió, van ifjúsági szál a kamaszkor és a gyermeknevelés nehézségeiről, politika.





A jó és rossz ellentéte helyett pedig ott van a tél és a nyár ellentéte. A birodalmat északon a Fal határolja, ezen túl már csak a „white walker”-ek (zombik) laknak. A Fal mellett a legzordabb a tél és itt az erkölcsök is teljesen mások. Nem számít a hierarchia, a nemesi rang, a becsület, a lényeg a túlélés. Északon van Lord Stark vára is, itt még nyár van ugyan, de közeledik a tél. Ezen a két helyszínen párás, kékes-szürkés árnyalatúak és kontrasztosak a képek.


A királyi főváros már melegebb színekben pompázik, a fülledt hangulatot itt nem a pára és a prémek, hanem a gyertyafény és a szűrt napfény generálja. Ebben a dekadens környezetben nem olyan kemény tartásúak az emberek és könnyen megbolondulnak, akárcsak a volt király. A volt király trónfosztott és száműzött örökösei már teljesen mediterrán éghajlaton lovagolnak, tombol a nyár és ők mindketten platinaszőkék – az északi Stark család tagjaival ellentétben.



, ,

Egy új sorozat: Game of Thrones bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Timi hozzászólása:

    Kösz a tippet, le is töltöttük s megnéztük egyben az eddigi 5 részt 🙂 tényleg jó az intró, egyelőre a sztorival meg a karakterekkel is meg vagyunk elégedve. Kíváncsi vagyok, tartják-e majd a színvonalat.

  2. Kelemen Attila hozzászólása:

    Megnéztem, az új, 5-ik részt. Nagyon nagyon mácsó.

  3. eliza hozzászólása:

    es ne feljtsuk Tyrion Lanistert, a Torpet, aki szerintem a legjobb karakter a sorozatban. maga a szinesz is isteniek alakit es azert nem semmi pl Sean Beannel ugy jelenetet leforgatni, hogy ot ubereled