Lengyel mechanikus balett

Pleq zenéjének nincs célja, hivatása, mondandója, csak egyszerűen van. A többi a hallgató dolga.
Általa megismerkedtem az abszolút intuitív alkotással, ami túlmutat filozófián, elméleten és inspiráción, nem szól másról, csak a zenéről és a hangokról. Mindebből kifolyólag elég nehéz volt kipréselni a szavakat a fiatalemberből, de végül is sikerült.

Pleq, rendes nevén Bartosz Dziadosz Lengyelországban él és alkot. Varsóban végzett filozófiát és saját elmondása szerint, egyetlen dolga az életben: keresni a megfelelő hangokat.

Ezekkel az alkotókkal interjút készíteni több, mint csupán információhoz jutni. Kivétel nélkül eddig mind olyan barátokra leltem, akik a legelemibb, ugyanakkor a legeldugottabb rezzenésekre hívták fel a figyelmem, és mindezt igazolják a zenéjükkel.

Bartoszt skype-on értem el:

B: Hogyan alakult ki ez a hangzás – vagy hívjuk kifejezési formának –, amit ma már Pleq-nek nevezünk?

A Pleq ma drone-t és absztrakt hangdokumentációt (field recording) jelent, de dallamaim igazából minden nap új értelmet nyernek. Nem tudom, hogy ki vagyok, ezért azt sem tudnám megnevezni, amit csinálok. Ez a befogadó, a hallgató feladata, hogy megnevezze, hogy szabadon értelmezze…

Meg tudnál nevezni néhány inspirációforrást?

Számomra nem létezik ilyesmi. Megpróbálom magamba szívni az olyan inspiráló zenéket, melyek kitágítják gondolkodásom mezejét, de azt hiszem, hogy ha a saját zenémről beszélünk, akkor nem létezik olyasmi, hogy inspiráció. Ha belátnál a fejembe, valószínűleg nem egy Pleq produktumot találnál.

Mesélj egy kicsit a munkamódszereidről, hiszen ha jól értettem, akkor nincs rendes állásod.

Ez egy elég komplikált folyamat, úgyhogy végül is jó, hogy nincs egy stabil állásom. Élőben játszom, zenét írok, lengyel designereknek (Konrad Parol, Maldoror) szolgáltattam aláfestő hangokat az idei Lengyel Divathéten, és legutóbb pedig egy színházi előadáshoz is szereztem zenét. Úgy gondolom, hogy a kísérleti műfajt a művészetek, a divat és a televízió számos területén ki lehet bontakoztatni, ezért próbálom nem leredukálni magam arra, hogy csak az albumaimra készítsek zenét.

Mi a következő terved zenei téren?

Az előbbiekben említettek mellett filmekben és reklámokban is szeretném megszólaltatni magam.

A csend gyönyöre vagy a zajok káosza?

Ez a két teljesen eltérő kifejezés tökéletesen szemlélteti a munkámat: rövid és tényleges. Ezt a két lehetőséget választom én is, hiszen ezek az ellentétek minden emberi lény életét végigkísérik.

Pleq legújabb, még befejezetlen projektjét Hiroki Sasajimavsl közösen készíti, aki hangdokumentációi által vált ismertté.

Pleq + Hiroki Sasajima – Demo3 by nikewarszawska

A Pleq lemezeket érdemes elkezdeni hallgatni a kezdetektől, mert külön élmény az, ahogyan megelevenedik mindaz, amit fentebb olvashatunk, hogy egyre inkább letisztul a zene. Az új album, a Ballet Mechanic már hanggyűjtés és enyhe frekikkel megszórt drone. Inyenceknek!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


, , , , , , ,

Lengyel mechanikus balett bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. pSyflake hozzászólása:

    az Ulver-nek is van rengeteg, hasonló száma 🙂 pl. Dead City Center. De király a fickó.

  2. eschmrollz hozzászólása:

    tényleg király a fickó basszameg: D